Naslovna Društvo Pelikani se vratili kući: Dunav je pun života

Pelikani se vratili kući: Dunav je pun života

391
0

Dunav, plav lep, upravo onakav kako ga je opisao Štraus u svom valceru.

Foto: Milorad Drča ©

Uobičajan novembarski dan. Moćna reka uvukla se u svoje korito. Relativno čist. Malo je vode. Ostaci nemačke flote ispod Prahova opet su po ko zna koji put izronili iz dubine.

Ribe ovde ima u izobilju. Malo je pecaroša kao da su se i oni zasitili. Ptičiji svet koji na svom jelovniku ima isključivo ribu koriste virove koje stvara voda prilikom izlaska iz turbina dunavske elektrane. Prednjače kormorani, čaplje…. Кormorana je toliko da se crne dalekovodni stubovi u koritu Dunava. Ovde im je pogodno mesto za odmor, ali i za osmatranje.

Toplo jesenje vreme poremetilo je redovan ciklus selidbe ptica. Jedna vrsta kormorana ovde provodi proleće, leto i deo jeseni, dok druga vrsta dolazi iz Skandinavije i ovde zimuje. Desilo se to da su ovi sa severa došli, a ovi koji treba da idu na jug nisu otišli i ovde je prava najezda ptica. Da situacija bude još komplikovanija u utorak 8. novembra iz pravca delte Dunava došlo je jato od 16 jedinki pelikana. Oni su ovde redovno od 2017. godine, i upravo u ovo vreme dolaze na ovaj deo Dunava. Zadržavaju se svega mesec dva. Prošle godine preko celog leta viđeni su u zalivu kod Velesnice, tako da sa pravom možemo reći da su se pelikani vratili kući.

Foto: Milorad Drča ©

Milan Ružić, direktor  Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kaže da je pelikan, kudravi nesit, najveća ptica letačica Evrope. Raspon krila je oko 3,5 metara. Uglavnom borave u južnim krajevima, a ima ih u susednoj Bugarskoj i velika kolonija u delti Dunava.

Dunav ovde ima plitku obalu, dosta sprudova, uvala i ove ptice ovde imaju odlične uslove za život.  Ovo je odlična vest za očuvanje biodiverziteta na Dunavu jer su ptice dobar ekološki vesnik.

Pelikani su ptice karakteristične sa žutom kesom ispod kljuna. Кad ulove ribu ubace je u kesu i progutaju. Danas je riba radila izuzetno dobro. Bila je prava gozba. Zajedno su lovili ribu i kormorani i pelikani. Pelikan ima tehniku lova sa površine, dok kormorani moraju da gnjure pod vodu i u dubini traže obrok.

Pelikani vrlo dobro znaju za ovu taktiku suparnika, i kad isplivaju na površinu ulov im otimaju. Sve je ovo trajalo neko vremei pelikani su se povukli nizvodno. Verovatno su pratili jato riba, a kormorani nastavili po starom. Ranijih godina pelikani su ostajali ovde nekoliko meseci, i nadamo se da će tako biti i ove zime.

Кako je na Dunavu pogledajte u galeriji fotografija.