Naslovna Ekonomija Pčelarstvo u Negotinu sve interesantnija delatnost

Pčelarstvo u Negotinu sve interesantnija delatnost

669
0

Na području opštine Negotin iz godine u godinu sve je veće interesovanje za pčelarstvo, pogotovu kod mladih ljudi. Samo u prošloj godini  broj pčelara je uvećan za 20 odsto.

Ilustracija, pixabay.com

Loši privredni tokovi, smanjena mogućnost zaposlenja, poslednjih godina mnoge od mladih okrenula je ka pčelarstvu, koje je u pogledu kvaliteta sve profitabilnija grana poljoprivrede.

Pčelari ističu da je, međutim, neophodno da se i u ovoj oblasti povede računa o savremenom pristupu, kako bi pčelarstvo umesto hobija, donelo domaćinstvima i značajnije prihode. Sa time se slaže i struka, koja navodi, da je neophodno da se pravilnim izborima mesta za pčelinjake, pčelinjim društvima pruže najoptimalniji uslovi za razvoj.

„Najbolje je mesto zaklonjeno od jakih vetrova i promaja, propustljivo i ocedito za vodu, udaljeno od brzih i većih vodenih tokova, od velikih saobraćajnica, visokonaponske mreže, a pritom i bogato raznovrsnom medonosnom florom, snabdeveno čistom vodom, neopterećeno drugim pčelinjacima i naravno da je bez fekalija, đubrišta i drugih otpada”, kaže Vladica Stefanović, savetodavac za ratarstvo u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi (PSSS) Negotin.

U opštini Negotin, prema podacima PSSS registrovano je oko 270 pčelara sa ukupno 12.000 pčelinjih zajednica. Njih 160 registrovano je u Udruženju pčelara „Hajduk Veljko“, jednog od najaktivnijih u Savezu pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), koje i samo nastoji da pčelare dodatno edukuje po pitanjima borbe protiv bolesti, proizvodnje meda i plasmana.

“U većini slučajeva pčelari smeštaju pčelinjak uz kuću u kojoj stanuju, tako da nema obično ništa od idealnog smeštaja za pčelinjak. Najčešće se teren poravna, zaseje travama, ogradi i zaštiti od udara vetrova. U samom pčelinjaku sade se grmolike biljke koje će stvarati hladovinu košnicama. Pčelari znaju da je neophodno da sve učini kako bi se pčelama omogućili što bolji uslovi za život, pa u zavisnosti od oblika parcele prave i raspored košnica. Najčešće ih  raspoređuju u redove koji ne treba da budu dugački i neprekinuti. Za pčelinjak na kojem su košnice postavljene slobodno u prirodi, svaka košnica ima svoj krov, pa je potrebno više prostora nego za paviljon u kojem su košnice postavljene jedna uz drugu”, podseća Vladica Stefanović.