Naslovna Ekonomija Pčelarstvo u Negotinu sve interesantnija delatnost

Pčelarstvo u Negotinu sve interesantnija delatnost

503
0

Na području opštine Negotin iz godine u godinu sve je veće interesovanje za pčelarstvo, pogotovu kod mladih ljudi. Samo u prošloj godini  broj pčelara je uvećan za 20 odsto.

Ilustracija, pixabay.com

Loši privredni tokovi, smanjena mogućnost zaposlenja, poslednjih godina mnoge od mladih okrenula je ka pčelarstvu, koje je u pogledu kvaliteta sve profitabilnija grana poljoprivrede.

Pčelari ističu da je, međutim, neophodno da se i u ovoj oblasti povede računa o savremenom pristupu, kako bi pčelarstvo umesto hobija, donelo domaćinstvima i značajnije prihode. Sa time se slaže i struka, koja navodi, da je neophodno da se pravilnim izborima mesta za pčelinjake, pčelinjim društvima pruže najoptimalniji uslovi za razvoj.

„Najbolje je mesto zaklonjeno od jakih vetrova i promaja, propustljivo i ocedito za vodu, udaljeno od brzih i većih vodenih tokova, od velikih saobraćajnica, visokonaponske mreže, a pritom i bogato raznovrsnom medonosnom florom, snabdeveno čistom vodom, neopterećeno drugim pčelinjacima i naravno da je bez fekalija, đubrišta i drugih otpada”, kaže Vladica Stefanović, savetodavac za ratarstvo u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi (PSSS) Negotin.

U opštini Negotin, prema podacima PSSS registrovano je oko 270 pčelara sa ukupno 12.000 pčelinjih zajednica. Njih 160 registrovano je u Udruženju pčelara „Hajduk Veljko“, jednog od najaktivnijih u Savezu pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), koje i samo nastoji da pčelare dodatno edukuje po pitanjima borbe protiv bolesti, proizvodnje meda i plasmana.

“U većini slučajeva pčelari smeštaju pčelinjak uz kuću u kojoj stanuju, tako da nema obično ništa od idealnog smeštaja za pčelinjak. Najčešće se teren poravna, zaseje travama, ogradi i zaštiti od udara vetrova. U samom pčelinjaku sade se grmolike biljke koje će stvarati hladovinu košnicama. Pčelari znaju da je neophodno da sve učini kako bi se pčelama omogućili što bolji uslovi za život, pa u zavisnosti od oblika parcele prave i raspored košnica. Najčešće ih  raspoređuju u redove koji ne treba da budu dugački i neprekinuti. Za pčelinjak na kojem su košnice postavljene slobodno u prirodi, svaka košnica ima svoj krov, pa je potrebno više prostora nego za paviljon u kojem su košnice postavljene jedna uz drugu”, podseća Vladica Stefanović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.