Naslovna Politika Parlamentarni izbori 2020. Parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori 26. aprila

Parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori 26. aprila

323
0

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije raspisao je parlamentarne izbore u Republici Srbiji za 26. april.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije raspisao je danas izbore za narodne poslanike za 26. april, a Maja Gojković izbore za odbornike skupština gradova i skupština opština.

Istog dana, biće održani i izbori za poslanike u  Skupštini AP Vojvodine, koje je raspisao predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.

Izborna trka počinje praktično još danas. Kampanja će, rekao je Vučić, trajati 50 dana, što daje “dovoljno vremena da svi predstave svoje programe”.

“Želim svima uspeh. Da sve protekne u demokratskoj atmosferi. Naravno da će biti povišenih tonova i strasti, uvek ih je bilo i biće, ali je važno da sve bude demokratski”, rekao je predsednik  Srbije u današnjem obraćanju javnosti.

Odluka o raspisivanju lokalnih izbora, istakla je Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije ne odnosi se na Skupštine gradova Zaječara, Bora i Beograda, niti na Skupštine opština Kosjerić, Lučani, Aranđelovac, Negotin, Majdanpek, Mionica, Medveđa, Preševo, Kula, Doljevac, Kladovo i Smederevska Palanka, u kojima su održani vanredni lokalni izbori između 2017. i 2019. godine.

“Pratite programe svih kandidata i izaberite svojim glasom one koji će odgovornom i ozbiljnom politikom moći da unaprede vaš i život vaših porodica. Pozivam i sve kandidate da se nadmeću za podršku građana dobrim programima, da ponude svoje vizije razvoja gradova i da se u kampanji uzdrže od govora mržnje”, rekla je Maja Gojković.

Ipak, izbore za odbornike u svih 17 gradskih opština Beograda raspisao je  predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević, a u svih pet niških opština izbore je raspisao i predsednik Skupštine grada Niša Rade Rajković.