Naslovna Politika Parlamentarni izbori 2020. Parlamentarni i lokalni izbori 21. juna

Parlamentarni i lokalni izbori 21. juna

504
0

Parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji biće održani u nedelju 21. juna, odlučeno je danas nakon sastanka predsednika Aleksandra Vučića sa predstavnicima političkih stranaka.

Parlamentarni i lokalni izbori, prvobitno raspisani za 26. april, pa odloženi zbog epidemije Kovida 19, biće održani 21. juna.

Novina je što će se potpisi građana, neophodni za izborne liste, overavati ne samo kod notara već i kod opštinskih zapisničara.

Vučić je rekao da u maju ne očekuje da će biti većih predizbornih političkih skupova, naročito u zatvorenom prostoru, a da će se u junu čekati mišljenje lekara.

“Konsultovaćemo i mišljenja lekara kako da se na početku izbornog procesa obezbedi sigurno obavljanje izbornih radnji, a onda ćemo u dogovoru sa njima videti kako da postupamo u narednom periodu”, rekao je Aleksandar Vučić.

Sastanku sa predsednom Srbije iz redova vlasti prisustvovali su premijerka Ana Brnabić, predsednica Skupštine Maja Gojković, generalni sekretar predsednika Nikola Selaković, Ivica Dačić (SPS) i Dragan Marković Palma (JS).

Kao predstavnici opozicije prisustvovali su predstavnici Demokratske stranke Srbije, Nove stranke, Stranke pravde i pomirenja, organizacije “Srbija 21”, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Srpskog patriotskog saveza (SPAS), Zdrave Srbije, Saveza vojvođanskih Mađara, Pokreta “1 od 5 miliona”, ali ne i predstavnici opozicionog Saveza za Srbiju (SzS), koji su pre vanrednog stanja najavili bojkot izbora.

Inače, na području istočne Srbije lokalni izbori će se 21. juna održati u Knjaževcu, Boljevcu i Sokobanji.