Naslovna Društvo Panel diskusija o alternativnim vidovima prevoza i urbanoj mobilnosti

Panel diskusija o alternativnim vidovima prevoza i urbanoj mobilnosti

367
0

U Kulturnoj stanici Svilar u Novom Sadu u organizaciji Udruženja građana ”Srbija, moj dom” organizovana je panel diskusija pod nazivom ”Alternativna prevozna sredstva kao jedno od rešenja za klimatske promene”. Na ovom skupu učestvovao je i saradnik NG Portala, Igor Velić,  master inženjer saobraćaja.

Na prvoj panel-diskusiji pod nazivom “Električna vozila u Srbiji, gde smo i šta dalje?” koji je vodila Majda Andlešić, učestvovali su dr Saša Igić ispred Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, saobraćaj i građevinarstvo, dr Mirko Gordić ispred AMSS – Centar za motorna vozila i Igor Velić  ispred Udruženja “Sigurne staze”.

Velić je obrazložio koji je to zakonski i bezbednosni problem sa upotrebom e-trotineta u Srbiji, a govorio je i o prednostima koje ovo prevozno sredstvo donosi.

On je naveo i primere kako je vožnja e-trotineta regulisana u drugim zemljama i rezultate istraživanja koja su sprovedena kod nas i u svetu. I na kraju je predložio model koji bi Srbija trebala da sledi kako bi dobila idealno pravno i zakonske rešenje.

Na ovom skupu Velić je istakao i značaj prvog projekta urbane mobilnosti koji je urađen u Timočkoj Krajini Sigurne staze i putanje kretanja učenika osnovnih i srednjih škola u Boru koji još uvek čeka svoju primenu.

Dr Saša Igić je naglasio ekološki aspekt upotrebe električnih vozila u Srbiji i kako doprinose smanjenju zagađenja vazduha, smanjenju saobaćajnog zagušenja i nivoa buke.

Takođe je naglasio koje sve vrste pogodnosti kroz subvencionisanje omogućava Republika Srbija budućim korisnicima, dok je dr Mirko Gordić govorio o načinu na koji je zakonski regulisana upotreba električnih vozila u Srbiji, u primere dobre prakse iz zemalja zapadne Evrope, ali i o tehničkim karakteristikama i prednostima ove vrste vozila i manama i poteškoćama sa kojima se susreću vlasnici ovih vozila u Srbiji.

U okviru projekta ”Pronađi alternativu putničkom automobilu”, koji sufinansira Ministarstvo zaštite životne sredine održan je i panel “Počeci planiranja održive urbane mobilnosti u Srbiji” koji je vodio Dejan Radivojev, a na kojem su učestvovali: Jelena Nikolić ispred Gradske uprave Kruševac, Agneš Asodi ispred Novosadske biciklističke inicijative, Ksenija Lukić ispred JP “Infrastruktura” Šabac i Bojana Pađen ispred GU za zaštitu životne sredine Novi Sad.

Tom prilikom, prisutni su mogli da nešto više saznaju o tome šta je sve potrebno za izradu plana održive urbane mobilnosti u Srbiji, a na primerima Kruševca i Šapca, koji bi mogle da slede i ostale lokalne samouprave u Srbiji, kako se promoviše urbana mobilnost, kao i to koje je sve korake preduzeo Novi Sad u saradnji sa civilnim sektorom u promociji korišćenja alternativnih vidova prevoza.

Nakon završetka oba panela publika je imala priliku da se uključi i da postavi pitanja panelistima, a time je ostvaren i jedan od ciljeva ovog projekta, a to je da se razmotre potencijalni i realni problemi i sagledaju različita mišljenja o njima kako bi se u daljem radu moglo efikasnije delovati.

Prisutni panelisti su se složili da u Srbiji još uvek ne postoji sistemska podrška države i donosioca odluka na lokalnom nivou i da je ovo zapravo početak borbe za kvalitetnije uređene životnog prostora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.