Naslovna Društvo Panel diskusija o alternativnim vidovima prevoza i urbanoj mobilnosti

Panel diskusija o alternativnim vidovima prevoza i urbanoj mobilnosti

476
0

U Kulturnoj stanici Svilar u Novom Sadu u organizaciji Udruženja građana ”Srbija, moj dom” organizovana je panel diskusija pod nazivom ”Alternativna prevozna sredstva kao jedno od rešenja za klimatske promene”. Na ovom skupu učestvovao je i saradnik NG Portala, Igor Velić,  master inženjer saobraćaja.

Na prvoj panel-diskusiji pod nazivom “Električna vozila u Srbiji, gde smo i šta dalje?” koji je vodila Majda Andlešić, učestvovali su dr Saša Igić ispred Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, saobraćaj i građevinarstvo, dr Mirko Gordić ispred AMSS – Centar za motorna vozila i Igor Velić  ispred Udruženja “Sigurne staze”.

Velić je obrazložio koji je to zakonski i bezbednosni problem sa upotrebom e-trotineta u Srbiji, a govorio je i o prednostima koje ovo prevozno sredstvo donosi.

On je naveo i primere kako je vožnja e-trotineta regulisana u drugim zemljama i rezultate istraživanja koja su sprovedena kod nas i u svetu. I na kraju je predložio model koji bi Srbija trebala da sledi kako bi dobila idealno pravno i zakonske rešenje.

Na ovom skupu Velić je istakao i značaj prvog projekta urbane mobilnosti koji je urađen u Timočkoj Krajini Sigurne staze i putanje kretanja učenika osnovnih i srednjih škola u Boru koji još uvek čeka svoju primenu.

Dr Saša Igić je naglasio ekološki aspekt upotrebe električnih vozila u Srbiji i kako doprinose smanjenju zagađenja vazduha, smanjenju saobaćajnog zagušenja i nivoa buke.

Takođe je naglasio koje sve vrste pogodnosti kroz subvencionisanje omogućava Republika Srbija budućim korisnicima, dok je dr Mirko Gordić govorio o načinu na koji je zakonski regulisana upotreba električnih vozila u Srbiji, u primere dobre prakse iz zemalja zapadne Evrope, ali i o tehničkim karakteristikama i prednostima ove vrste vozila i manama i poteškoćama sa kojima se susreću vlasnici ovih vozila u Srbiji.

U okviru projekta ”Pronađi alternativu putničkom automobilu”, koji sufinansira Ministarstvo zaštite životne sredine održan je i panel “Počeci planiranja održive urbane mobilnosti u Srbiji” koji je vodio Dejan Radivojev, a na kojem su učestvovali: Jelena Nikolić ispred Gradske uprave Kruševac, Agneš Asodi ispred Novosadske biciklističke inicijative, Ksenija Lukić ispred JP “Infrastruktura” Šabac i Bojana Pađen ispred GU za zaštitu životne sredine Novi Sad.

Tom prilikom, prisutni su mogli da nešto više saznaju o tome šta je sve potrebno za izradu plana održive urbane mobilnosti u Srbiji, a na primerima Kruševca i Šapca, koji bi mogle da slede i ostale lokalne samouprave u Srbiji, kako se promoviše urbana mobilnost, kao i to koje je sve korake preduzeo Novi Sad u saradnji sa civilnim sektorom u promociji korišćenja alternativnih vidova prevoza.

Nakon završetka oba panela publika je imala priliku da se uključi i da postavi pitanja panelistima, a time je ostvaren i jedan od ciljeva ovog projekta, a to je da se razmotre potencijalni i realni problemi i sagledaju različita mišljenja o njima kako bi se u daljem radu moglo efikasnije delovati.

Prisutni panelisti su se složili da u Srbiji još uvek ne postoji sistemska podrška države i donosioca odluka na lokalnom nivou i da je ovo zapravo početak borbe za kvalitetnije uređene životnog prostora.