Naslovna Društvo Paketi za najugroženije meštane Braćevca i Tamniča

Paketi za najugroženije meštane Braćevca i Tamniča

1036
0

Za po 15 najugroženijih meštana Braćevca i Tamniča kroz projekat podrške Vlade Švajcarske razvoju opština unapređenjem dobrog upravljanja i socijalne uključenosti, SWISS PRO, vredan 6.400 evra, obezbeđen je jedan obrok dnevno za celu godinu.

U saradnji sa Savetima mesnih zajednica Braćevca i Tamniča, a po spisku Centra za socijalni rad, pakete namirnica dobijaju oni stariji od 65 godina koji nemaju nikakva primanja ili imaju primanja do 12.000 dinara i manje.

“Braćevac je šezdesetih godina prošlog veka imao 2.500 stanovnika i bio opština, a sada ima 650 kuća, a nema ni 200 ljudi. Kada smo konkurisali za ovu donaciju gledali smo da obezbedimo makar jedan obrok dnevno za one koji nemaju primanja ili imaju izuzetno niska i kojima kad plate sve dažbine i lekove ni dinar ne ostane da žive kao ljudi”, kaže Dušan Nocić, predsednik Saveta mesne zajednice Braćevac.

Pakete pomoći najugroženiji meštani u ova dva sela primaće do narednog maja. Nocić ističe da im je ova donacija izuzetno dragocena jer će koliko – toliko pomoći ovim ljudima da sa svojih pleća skinu ovu najtežu brigu.

“Imaju mesečno 12 kilograma brašna, pasulj, zejtin, makarone, supe i gotova jela za svaki dan u mesecu, grašak, boraniju, mesni narezak i druge proizvode. To su uglavnom staračka domaćinstva, jednočlana ili dvočlana, koji žive bez ičije pomoći. Najstariji korisnik ove donacije ima 90 godina. Ova donacija će im na godinu dana, a danas su primili pakete i za prethodna tri meseca, do narednog maja rešiti problem jednog obroka dnevno. Ima nagoveštaja da se pomoć nastavi za još godinu dana, a u svakom slučaju pratićemo i druge konkurse i konkurisati kako bismo pomogli našim ljudima”, dodaje Nocić.

Podela paketa, međutim, nije konačno rešenje, navode nadležni i ističu da je to tek “prelazno rešenje do uspostavljanja narodne kuhinje, što zahteva kompleksnije tehničke i finansijske resurse”.

“Ovim projektom Opština Negotin želi da reši veliki problem u Braćevcu i Tamniču, koji se odnosi na ishranu starih i socijalno ugroženih meštana. Ova vrsta pomoć je dragocena i mislim da će paketi sa namirnicama koje će dobijati po 15 korisnika u Braćevcu i Tamniču do maja sledeće godine dobro doći“, rekao je Goran Jovanović, zamenik predsednika Skupštine opštine Negotin.

Projekat uvođenja besplatnog obroka kroz prehrambeni paket za meštane Braćevca i Tamniča programa Swiss PRO podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Кancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SКGO).

Reč je o projektima 22 lokalne samouprave, među kojima su Negotin i Knjaževac u istočnoj Srbiji, realizuje se na osnovu javnog poziva podrške lokalnim samoupravama za sprovođenje usluga socijalne zaštite kao odgovor na posledice kovida 19.