Naslovna Društvo Ove jeseni i vinogradari-vinari u negotinskoj Poljoprivrednoj školi „Rajko Bosnić“

Ove jeseni i vinogradari-vinari u negotinskoj Poljoprivrednoj školi „Rajko Bosnić“

579
0

Pored Tehničke škole koja već drugu godinu upisuje đake u odeljenja dualnog obrazovanja i Poljoprivredna škola sa domom učenika „Rajko Bosnić“ školuje, po novom sistemu, buduće vinogradare – vinare i izgrađivače hemijskih proizvoda.

Dualno obrazovanje, ističu nadležni, uz teoretska znanja koje đaci stiču u školi pruža učenicima i mogućnost da se kroz praktičan rad kod poslodavca, dodatno usavrše i prošire svoja znanja u skladu sa standardom kvalifikacije i planom i programom nastave i učenja.

Od ove jeseni u programu dualnog obrazovanja je još jedna negotinska škola,  Poljopriredna škola sa domom učenika „Rajko Bosnić“, koja je upisala odeljenja vinogradar-vinar i izrađivač hemijskih proizvoda sa po 12 učenika koji će se u višim razredima osposobljavati u vinarijama “Matalj” i Manastir Bukovo, kao i u prahovskom “Eliksiru”.

“Naša škola vidi budućnost u dualnom obrazovanju zato što školujemo kadrove koji su potrebni privredi. Zahvaljujući razumevanju naših renomiranih privrednih subjekata nadamo se da ćemo zainteresovati veći broj dece i da će škola opstati kao poljoprivredna škola koja ima regionalni karakter. U dualno obrazovanje ušli smo prvi put ove godine. Upisali smo jedno odeljenje vinar- vinogradar, u saradnji sa vinarijama “Matalj” i Manastira Bukovo. To je novi smer četvrtog stepena. Nadam se da će, u saradnji sa privrednim subjektima, a imamo i podršku lokalne samouprave, ministarstva, školske uprave, dualno obrazovanje zaživeti jer mislim da je to početak nove ere obrazovanja”, kaže Snežana Đorđević, direktor Poljoprivredne škole sa domom učenika „Rajko Bosnić“.

Proces dualnog obrazovanja podrazumeva i rad u realnom radnom okruženju i naknadu koju će učenici za taj rad dobijati, a koji će se nakon sticanja teoretskih kompetencija, odvijati u višim razredima.

“Ja sam se odlučio za ovaj smer jer sam već upoznat sa ovim poslom i radim sa ocem u selu. Znam da ćemo imati dosta prakse, da ima dosta da se radi i sviđaju mi se i uslovi u školi i okolina, a i generalno imamo dobre predmete”, dodaje Miodrag Radulović iz Rogljeva.

Budući vinogradari – vinari posetili su Vinariju “Matalj” gde im je prezentaciju o preradi grožđa i proizvodnji vina priredio Nikola Mladenović, diplomirani inženjer tehnologije i vlasnik vinarije.

„Osetili smo potrebu u kadrovskom smislu da učestvujemo u obrazovanju novih kadrova za naš posao i struku. Ovo je uvodni čas upoznavanja učenika sa procesom prerade i procesom koji je sada aktuelan u vinariji.  Septembar je mesec prerade, berbe i muljanja grožđa, tako da je ono što je jako lepo videti, na početku školske godine”, kaže Nikola Mladenović.

Učenici smera vinogradar – vinar tokom školovanja naučiće sve što je potrebno da znaju o ovom poslu od uzgoja i obrade grožđa preko proizvodnje vina, ali i samog plasmana kroz dizajn ambalaže, pakovanje i prodaju proizvoda.

“Školska godina se poklapa sa berbom, deca su se upisala i onda smo mi odlučili da, na predlog direktorke, dovedemo učenike  na jedan pripremni čas i pokažemo im šta to ustvari znači vinarstvo, savremeno i tradicionalno vinarstvo, i kako to izgleda kod nas u Negotinu, Negotinskoj krajini i našoj vinariji“ , dodao je Nikola Mladenović.

Dualno obrazovanje, dodaju u negotinskoj Poljoprivrednoj školi, u prvi plan stavlja učenje kroz rad tokom koga se učenici teorijski i kroz praksu osposobljavaju za određeno zanimanje.

U ovoj školi, koja je sa radom počela pre 131. godine kao Vinodeljsko – ratarska škola, ističu da im je obrazovanje kadrova za vinogradarsku i vinarsku struku od presudnog značaja, jer je to i tradicija škole, ali i ovog kraja nadaleko poznatog po kvalitetnom grožđu i još boljem vinu.

“Po meni je ovaj smer dobar i sadržajan i nadam se da će se učenici i ubuduće upisivati na ovo zanimanje jer mislim da bi trebalo da imamo mnogo više vinogradara i vinara. Ja bih volela da u budućnosti napravim nešto svoje, neko moje vino, da ja nekog nečemu naučim”, kaže Negotinka Andrea Novačesković, učenica prvog razreda odeljenja vinogradar – vinar.