Naslovna Kultura Događaji Otvoreni 50. “Krajinski običaji“: Uručena priznanja zaslužnima

Otvoreni 50. “Krajinski običaji“: Uručena priznanja zaslužnima

292
0

U Domu kulture „Stevan Mokranjac“ dodelom priznanja zaslužnima za doprinos i razvoju „Krajinskih običaja“ i koncertom grupe „Kalem“ svečano otvorena 50. štubička smotra izvornog narodnog stvaralaštva.

Dom kulture „Stevan Mokranjac“ koji „Krajinske običaje“ već 50 godina organizuje u saradnji sa Mesnom zajednicom Štubik, tamošnjim КUD „Prerast“ i OŠ „Hajduk Veljko“ iz Štubika uručio je sinoć povelje i zahvalnice zaslužnima za doprinos i uznapređenje ove manifestacije u slavu Bitke na Štubiku i Malajnici 1807.

Povelja su uručene Opštini Negotin, Ustanovi „Centar za kulturu“ iz Bora, ustanovama kulture iz Boljevca, Zaječara i Kučeva, Miroslavu Mihajloviću, pred. MZ Štubik, Bojani Mihajlović, direktorki OŠ „Hajduk Veljko“, Budimiru Mihajloviću, pred. KUD „Prerast“, Stojanu Jovanoviću, nastavniku fizičke kulture i Oliveru Lekiću, predsedniku boračke organizacije u Štubiku.

Jubilarne povelje za doprinos razvoju „Krajinskim običajima“ pripale su i Jovanu Daniloviću i Živojinu Mihajloviću iz Štubika, a posthumno: Živojinu Iliću, osnivaču manifestacije, Ratku Raletu Milojeviću, nekadašnjem stručnom saradniku negotinskog Doma Kulture, Vojislavu Stefanoviću, dugogodišnjem koreografu i umetničkom rukovodiocu KUD „Prerast“ i Ružici Mihajlović, prosvetnom radniku i članu KUD „Prerast“.

 „Obeležavanje značajnih datuma je važno da bismo deci i mladima ukazali na veličinu i značaj žrtava koje su naši preci podneli kako bismo mi danas živeli slobodno. Pored velike zahvalnosti moramo se truditi da se heroizam naših predaka nikada ne zaboravi. Кažu da oni koji ne pamte prošlost, osuđeni su na to da je ponove, a mi to ne želimo da dozvolimo. Pola veka trajanja „Кrajinskih običaja“ je za svako poštovanje i želim organizatorima događaja da i u narednim godinama istraju u nastojanjima da se naši koreni kroz očuvanje i prezentovanje starih igara, običaja i narodnog stvaralaštva ne zaborave i da postanu što vidljiviji mladim naraštajima“, rekao je Bogdan Gugić, zamenik predsednika Opštine Negotin otvarajući jubilarne „Krajinske običaje“.