Naslovna Kultura Otvorena sezona u Legatu Radislava Trkulje

Otvorena sezona u Legatu Radislava Trkulje

364
0

U Negotinu je 8. aprila, na dan rođenja slikara Radislava Raše Trkulje, i zvanično otvorena sezona u Legatu, koji broji njegovih 20 vanvremenskih dela.

Radislav Raša Trkulja, slikar, član ULUS-a, Srpskog umetničkog društva „Lada“, jedan od osnivača Umetničkog udruženja “Krajinski krug”, osnivač Galerije “Pena” na Đerdapu i dugogodišnji direktor Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, poklonio je Negotinu 2005. godine 20 svojih slika, prepoznatljivog umetničkog kolorita koji karakteriše izrazita autentičnost ali i spajanje tradicionalnog sa savremenim.

Legat Radislava Trkulje u kompleksu Mokranjčeve rodne kuće, deo je turističke ponude ovog grada, a o njemu brine Dom kulture “Stevan Mokranjac”.

„Veliki slikar je 2005. godine odlučio da gradu Negotinu 20 izuzetnih umetničkih dela i da nam ih ostavi na čuvanje kao svoje zaveštanje, kao svoj Legat. Mi već 19 godina istrajno brinemo o nasleđu koje nam je ostavio Raša Trkulja. I upravo na dan njegovog rođenja, svakog 8. aprila trebalo bi da se setimo čoveka koji je pomerao granice, koji je bio energičan, stvarao neobičnom snagom i čija se dela danas, osim ovih 20 u Legatu, nalaze u mnogim privatnim, velikim kolekcijama širom sveta“, kaže Jovanka Stefanović Stanojević, direktorka Doma kulture „Stevan Mokranjac“.

Radislav Raša Trkulja, jedan od najpoznatijih srpskih akademskih slikara, postao je 2010. godine i počasni građanin Negotina, u kojem je daleke 1957. godine imao svoju prvu samostalnu izložbu.

„Danas zvanično otvaramo izlagačku sezonu, tokom koje će naši sugrađani i svi oni koji sa namerom ili slučajno dođu u naš grad, doći i na ovo mesto da pogledaju Legat koji će raditi svojim punim kapacitetom i koji će im ponuditi jednu izuzetno zanimljivu priču o Radislavu Trkulji“, dodaje Jovanka Stefanović Stanojević.

Legat Radislava Trkulje u kompleksu Mokranjčeve rodne kuće u novoj sezoni za posetioce će biti otvoren radnim danima od 8 do 18 časova.

„On je bio izvanredan čovek pre svega. Bilo je sreće imati kao prijatelja, kolega sam kasnije bio jer ga doživljavam i kao svog učitelja slikarstva. Radislav Trkulja je veliki srpski slikar svetskog renomea. Njegove slike su svuda u svetu, u muzejima, galerijama, privatnim kolekcijama… Radio je u Njujorku gde mu je izložbu otvorio Orson Vels, u Italiji… Slikao je na raznim materijalima, voleo je da smišlja nove stvari u slikarstvu, bavio se onim stvarima koje su sada moderne, koje su performansi, spajao slike i zvuk, a ono što je najbitnije za nas, bio je prijatelj Negotina i Krajine. Lutao je po svetu ali je Negotin doživljavao kao svoj grad, nazivajući se Negotincem“, kaže Dragoljub Firulović, slikar, književnik i vokalni solista.