Naslovna Kultura Otvorena prva samostalna izložba slika Anite Gavrilović

Otvorena prva samostalna izložba slika Anite Gavrilović

439
0

Ljubitelji likovne umetnosti u Negotinu do 16. decembra mogu da u galeriji Doma kulture “Stevan Mokranjac” pogledaju izložbu slika “Sagorevanje” negotinske umetnice Anite Gavrilović.

Anita Gavrilović; Foto: Miljan Ristić

Prva samostalna izložba slika Anite Gavrilović u negotinskom Domu kulture “Stevan Mokranjac” privukla je veliki broj ljubitelja umetnosti koji su u galerije ove ustanove bili u prilici da vide njen opus “Sagorevanje”, posvećen čoveku, njegovom promišljanju unutrašnjeg stanja, dubokom pogledu u sebe.

“Samo izgaranje i poređenje sa Suncem upućuje na posvećenost, istrajnost u svemu onome čime se bavite. To je jedini način koji vodi ka uspehu. To je jedini recept za uspeh. Ali ukoliko nema dovoljno snage i čvrstine, u tom procesu sagorevanja mnogi izgore i nestanu. Malo njih zasija poput Sunca. Na kraju krajeva svi mi u manjoj ili većoj meri izgaramo živeći ovaj život. Vreme nezaustavno teče što se odražava na naša tela, duh i intelekt. Time se bave i Anitine slike. Tim vidom sagorevanja koje se manifestuje kroz propadanje materije i fizičkog što opet utiče i na degradaciju duha sa jedne strane i potpunoj posvećenosti i davanju svog maksimuma u cilju realizacije svojih planova i ostvarenja svojih snova sa druge strane”, rekao je Miljan Ristić, pesnik, pisac i bloger otvarajuži izložbu.

Mr Milan Radosavljević, Anita Gavrilović i Miljan Ristić; Foto: Živojin Mihajlović

Opus „Sagorevanje“, podsetio je Ristić, čine slike naslikane različitim tehnikama od ugljena do laviranog tuša na kojima su uglavnog naslikani pojedinci. Ovim ciklusom, Anita Gavrilović, za razliku od prethodnih „Metamorfoza“ u kojem je bila fokusirana na kolektivizam, beleži individualizam i sve njegove aspekte.

“Bilo je prelepo. Mislim da je koncept izložbe pogodio metu. Sigurna sam da se svako od posmatrača pronašao u nekoj slici, ili barem prepoznao u njima neki delić svog života, neku situaciju. Zaista nisam očekivala toliko lojudi i toliko puno pozitivnih komentara”, kaže za NG Portal Anita Gavrilović.

Foto: Miljan Ristič

Negotinska umetnica izlagala je do sada na kolektivnim izložbama u Zrenjaninu, Frankfurtu, Novim Kozarcima, junskim i oktobarskim izložbama Udruženja likovnih umetnika “Luna” iz Niša, međunarodnoj izložbi “Žene slikari” i “Umetnost u minijaturi” u Majdanpeku, bila je i deo “MajdanArta” a izlagala je i u Petrovcu na Mlavi i u Beogradu.

“Pred sobom imamo seriju slika koja je rađena na papiru, kombinovanom tehnikom na srednjem galerijskom formatu, tušem, grafitom, ugljenom. Anita je uspela da na svojim radovima postigne jednu lepu prozračnost, da tako kažem, radovi nisu prezasićeni, vrlo lepo dišu i tema je uglavnom čovek i njegovo traganje za onim osnovnim pitanjima, ko smo, gde idemo, a pojavljuje se u njenim slikama i taj osećaj turobnosti, karakterističan za ovaj ciklus”, rekao je mr Milan Radosavljević, urednik likovnog programa Doma kulture “Stevan Mokranjac”.

Izložba slika Anite Gavrilović otvorena je do 16. decembra.