Naslovna Kultura Otvorena likovna kolonija „Ziđin Art 2023“: Među učesnicima i negotinski likovni stvaraoci

Otvorena likovna kolonija „Ziđin Art 2023“: Među učesnicima i negotinski likovni stvaraoci

495
0

U susret Danu rudara Srbije, kompanije „Srbija Ziđin Koper“ i „Srbija Ziđin Majning“ organizuju likovnu koloniju „Ziđin Art 2023“. Kolonija je okupila četrdesetak slikara, među kojima i dve umetnice iz Negotina.

Učesnici kolonije„Ziđin Art 2023“; Foto: Serbia Zijin Cooper

Četrdesetak slikara i ljubitelja slikarstva iz Beograda, Zemuna, Niša, Donjeg Milanovca, Svrljiga, Knjaževca, Kladova, Zaječara, Negotina, Bora i Majdanpeka narednih pet dana slikaće na otvorenom, tehnikom po izboru.

Teme su podeljene u dve kategorije, u prvoj su one vezane za razvoj rudarske industrije u Boru i Majdanpeku, uključujući pejzaže rudnika, rudarsku opremu i objekte, rudare i slično a druga podrazumeva pejzaže Bora i Majdanpeka, karakterističnu arhitekturu, motive iz istorije i kulture, nacionalna obeležja, ekonomski razvoj i dostignuća Bora.

Među učesnicima su i dve negotinske autorke Dragana Knežević i Anita Gavrilović.

“Slogan likovne kolonije koju ove godine prvi put organizuju dve “Ziđinove kompanije možda na najjednostavniji i najbolji način opisuje umetnost. Naime, slavni francuski slikar i vajar Edgar Dega rekao je “Umetnost nije ono sto vidiš, već ono što učiniš da vide drugi”. Nadam se da ćete svi vi biti inspirisani živopisnim pejzažima Bora, Majdanpeka i Borskog jezera i da će tokom ove kolonije nastati umetnička dela na koja ćemo svi biti ponosni”, rekao je Ven Hongzi, šef Kabineta generalnog direktora “Srbija Ziđin Koper“.

Radovi nastali u vreme trajanja manifestacije ostaće u vlasništvu kompanije, a „Ziđin“ će od 1. do 10. avgusta u hotelu „Jezero“ na Borskom jezeru organizovati izložbu slika.

„Očekivala sam visoke temperature i došla sam spremna za rad u težim uslovima. Koristiću akrilne boje, jer je takva tehnika najprikladnija za ove vrućine. Prvi put ću slikati ovako nešto, slušala sam lepe priče i želim da se na terenu uverim u njih“, kaže Negotinka Anita Gavrilović koja će stvarati na površinskom kopu rudnika Veliki Krivelj.

Na Dan rudara Srbije, 6. avgusta, autorima nagrađenih radova biće uručene novčane nagrade. Fond za nagrade iznosi 4.100 evra u dinarskoj protivvrednosti, pa će biti dodeljena jedna prva, dve druge, tri treće i 10 podsticajnih nagrada. Prva nagrada vredi hiljadu evra, druga 600, treća 300, a podsticajna 100 evra.