Naslovna Kultura Otvorena izložba „Vajar Milovan Krstić“

Otvorena izložba „Vajar Milovan Krstić“

367
0

Zahvaljujući saradnji festivala „Mokranjčevi dani“, Narodnog muzeja iz Niša i Muzeja Кrajine iz Negotina danas je otvorena izložba posvećena životu i radu skulptora Milovana Кrstića.

Posetioci izložbe koja će u negotinskom Todorčetovom konaku trajati do 8. oktobra u prilici su da se upoznaju sa više od 40 dela iz umetničkog opusa jednog od prvih školovanih, ali i najplodnijih vajara sa juga Srbije, koji je ostavio vidljiv trag u istoriji srpske i jugoslovenske skulpture.

„Pored portreta i ženskih aktova, Milovan Кrstić radio je i skulpture životinja, imamo na ovoj izložbi izuzetne primerke. Sedamdesetih i osamdesetih godina radio je i asocijativne skulpture, ovde na izložbi je nekoliko primera, kao da je hteo da kaže da eto i to može da uradi. Inače, deo izložbe je i arhivska građa u vidu reprodukcije njegovih fotografija skulptura koje nisu zastupljene na izložbi. Posetioce mogu da vide i jednu od njegovih najboljih „igračica“ . On je naime, u periodu 1957-1960. godine uradio nekoliko primera igračica, a deo ove izložbe je jedna figura, Igračica sa obručem, iz 1968. koja ustvari predstavlja jedinstven primerak u srpskom vajarstvu“, rekla je u Negotinu Mara Makarić, autorka izložbe.

Milovan Кrstić za sobom je ostavio više od 600 skulptura i desetinu spomenika, nastalih u rasponu od preko sedam decenija. Najznačajniji deo njegove zaostavštine čuva se u Narodnom muzeju u Nišu – 136 radova (69 radova u punoj plastici, 19 reljefa, 26 akvarela i 22 crteža).

Za Negotin i festival „Mokranjčevi dani“ Milovan Кrstić je posebno vezan jer je, između ostalih, i autor biste Stevana Mokranjca.