Naslovna Kultura Otvorena izložba “Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja”

Otvorena izložba “Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja”

221
0

U galeriji Muzeja Hajduk Veljka otvorena je izložba radova monahinje Marije iz manastira Rođenja svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu u Hrvatskoj “Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja”.

Pred negotinskom publikom nakon Republike Srpske, Crne Gore, Beograda i Bora našli su se radovi posvećeni stradanju jasenovačkih žrtava.

Po uzoru na srpsku i rusku ikonopisačku tradiciju autorka, monahinja Marija (Antić), pripadnica sestrinstva manastira Rođenja svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu u Hrvatskoj koji pripada Eparhiji pakračko – slavonskoj ukazala je na stradanje koje su jasenovačke žrtve doživele u ovom logoru smrti uz jasnu poruku da se njihove patnje ne smeju zaboraviti.

Izložbu “Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja” do sada je videla publika u Republici Srpskoj i Crnoj Gori, a bila je izložena i u Muzeju rudarstva i metalurgije u Boru, kao i u Istorijskom muzeju Srbije.

Izložba u Negotinu je organizovana povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom rat, a otvorili su je Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine i protonamesnik Marjan Kerčulj, arhijerejski namesnik negotinski.

Publici u galeriji Muzeja Hajduk Veljka prigodnim muzičkim programom predstavile sopran Magdalena Antić, profesor solo pevanja i Milena Marković, učenica prvog razreda Umetničke škole „Stevan Mokranjac“.