Naslovna Kultura Otvorena izložba slika “Zijin Art 2023”: Nagrada i Aniti Gavrilović

Otvorena izložba slika “Zijin Art 2023”: Nagrada i Aniti Gavrilović

417
0

U hotelu „Jezero“ na Borskom jezeru otvorena je izložba 50 radova nastalih tokom likovne kolonije “Zijin Art 2023”. Prema oceni stručnog žirija najbolji rad master likovne umetnice Aleksandre Kovačević iz Čačka. Među nagrađenima i Negotinka Anita Gavrilović.

Izložba „Zijin art 2023“ biće otvorena do 10. avgusta; Foto: Serbia Zijin Copper/Igor Mitrović

Izložbu “Zijin Art 2023” čini 50 radova učesnika prve likovne kolonije koju su uoči Dana rudara Srbije pokrenule obe “Ziđinove” kompanije sa namerom da se njime promovišu predeli Bora i Majdanpeka. Poverenje organizatorima ukazalo je četrdesetak učesnika, a grupi od desetak Borana pridružili su se slikari iz Beograda, Niša, Zemuna, Čačka, Svrljiga, Negotina, Donjeg Milanovca, Majdanpeka i Kladova.

“Ovaj pilot – projekat dve “Ziđinove” kompanije u potpunosti ispunio naša očekivanja. Nadam se da je ispunio i vaša i da smo se pokazali kao dobri domaćini. Već sam obećao medijima da će “Zijin Art” nastaviti da živi i da planiramo da manifestacija postane tradicionalna. To večeras potvrđujem i pred svima vama i obećavam da ćemo se dogodine potruditi da privučemo veći broj ljubitelja lepe umetnosti”, rekao je na otvaranju izložbe i dodao da se nada da će posetioci izložbe “Zijin Art” do 10. avgusta pronaći sliku o kojoj će dugo razmišljati.

Ven Hongzi i Slađana Đurđekanović Mirić; Foto: Serbia Zijin Copper/I.Mitrović

Stručni žiri u sastavu: Milan Stošić, Milan Ristić i Uroš Petrov za najbolji rad proglasio je delo master likovne umetnice Aleksandre Kovačević iz Čačka, koja je apstraktno predstavila boje i reljefe površinskog kopa “Veliki Krivelj”. Druga nagrada dodeljena je “Impresiji” Boranke Ivane Dunjić i likovnom delu “Sunce (još uvek izlazi) na istoku” koje je naslikao Dragiša Trujkić Paf, a treću su osvojili Ljubomir Cekić za delo “Goribor”, Sara Ljubić (Bor spava) i Slađana Đurđekanović Mirić (Površinski kop u Boru).

“Bilo je pravo uživanje ocenjivati radove nastale tokom kolonije “Zijin Art 2023” i čuti najpozitivnije utiske učesnika o gostoprimstvu i druženju na Borskom jezeru. Svako se na svoj poseban i jedinstveni način izrazio, pa je nezahvalno reći čija je slika lepša. Gledali smo da one ispune neke umetničke kriterijume”, rekao je Milan Stošić, predsednik stručnog žirija.

„Isijavanje“, rad Anite Gavrilović

Pohvaljeno je 10 radova kojima će biti uručena podsticajna nagrada. Među njima je i slika “Isijavanje” Negotinke Anite Gavrilović. Tu su još i: Borko Buđelan (Vidikovac), Tamara Aleksić (Površinski kop), Mladen Simonović (Mrav), Natalija Mundrić (Flotacija Mining), Dušan Stojković (Pejzaž), Zorica Marković (Bor, Površinski kop jalovište), Miroslava Dinić (Dimnjak koga više nema), Staša Lepović (Jezero) i Irena Vučković (Moj otac).

“Stilski različite, sa preovlađujućom ekspresijom do asocijativnog i apstraktnog izraza, slike su rezultat raznolikih likovnih poetika i senzibiliteta. Najbolji radovi poseduju izrazitu snagu, suvereno vladanje slikarskom površinom, svežinu, bogat kolorit i specifično viđenje i interpretaciju slikarskih motiva. To je početak formiranja neprocenjive likovne kolekcije i dobro ulaganje u budućnost, jer vrednost umetničkih dela protokom vremena uvek raste”, kaže Slađana Đurđekanović Mirić, predsednica Udruženja likovnih umetnika „Vane Živadinović Bor“ i učesnica prve “Ziđinove” kolonije.

Foto: Serbia Zijin Copper/I.Mitrović