Naslovna Događaji Otvorena izložba slika iz Fonda umetničkih dela Doma kulture

Otvorena izložba slika iz Fonda umetničkih dela Doma kulture

137
0

U galeriji Doma kulture „Stevan Mokranjac“ otvorena je izložba slika iz fonda umetničkih dela ove negotinske ustanove kulture.

Prvi program kojim se Dom kulture “Stevan Mokranjac” predstavlja u okviru ovogodišnjeg Negotinskog leta je godišnja izložba dela iz bogatog fonda ove ustanove kulture.

“Cilj je da se vidi makar mali deo kolekcije koju imamo. Dom kulture ima preko 450 dela u fondu, različitih umetničkih dela, slika rađenih u klasičnom materijalu, skulptura, fotografija, digitalnih otisaka i tako dalje i mi ih brižno čuvamo. Sa druge strane mnoga od tih dela se nalaze u javnim prostorima, u zgradi lokalne samouprave, u drugim javnim preduzećima, pa su jednostavno i dostupna široj javnosti”, kaže mr Milan Radosavljević, urednik likovnog programa Doma kulture “Stevan Mokranjac”.

Pred publikom su se, ove godine, našla dela 19 umetnika različitih generacija. Izloženo je 16 slika na platnu i po jedan linorez, digitalni print i crtež rađen ugljenom na papiru.

“Meni je svake godine zadovoljstvo da se bavim time, da od toliko mnogo dela nađem nešto što bi eventualno bilo interesantno posmatračima.  Nisam imao neku posebnu koncepciju, moram da priznam. Posebno sam gledao da to budu radovi iz različitih perioda kako su stizali u Dom kulture. Najveći broj umetničkih dela koji se nalazu u našoj kolekciji su dela nastala na Likovnoj koloniji prvo Vratna, onda Rogljevo i na kraju “Eho muzike”, to je 90 posto umetničkih dela. Jedan manji deo su dela koja su umetnici svojom voljom poklanjali Domu kulture. Zato sam gledao da to budu dela koja su iz različitih perioda naše likovne kolonije, od nastanka 1999. pa do danas”, dodaje Milan Radosavljević.