Naslovna Kultura Otvorena izložba posvećena crkvama brvnarama u Brestovcu, Popovici i Trnjanu

Otvorena izložba posvećena crkvama brvnarama u Brestovcu, Popovici i Trnjanu

239
0

Istorijski arhiv Negotin i Dom kulture „Stevan Mokranjac“ u okviru Majskih svečanosti priredili su izložbu fotografija Stanka Кostića“Crkve brvnare u Eparhiji Timočkoj“.

Stanko Kostić, umetnik fotografije koji je do sada izlagao na  oko 100 kolektivnih i oko 50 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu ovekovečio je na teritoriji Eparhije timočke tri crkve brvnare, sve tri u opštini Negotin i selima Trnjanu, Popovici i Brestovcu.

Crkve brvnare u Srbiji, a ima ih četrdesetak, karakterišu skromne dimenzije i jednostavan oblik nastao iz narodnog-stambenog drvenog objekta za stanovanje . Ovakvi hramovi su građeni od kamena i drveta, gradili su ih seljaci drvodelje koji su sami sekli i pripremali građu, sve su jednobrodne,  s tim što ove na teritoriji opštine Negotin i Eparhije timočke imaju izbačen pevnički prostor na južnim i severnim stranama a krovovi im nisu kosi kao u zapadnoj Srbiji.

“Drugačija je arhitektura ovde. Osobenost ovih crkava je što sve leže na osnovi  starih spomenika iz nekih starih groblja ili bogomolja koje su bile pre ovih.  Zanimljivo je da su svi evropski narodi pa i Sloveni obožavali hrast  a ima i zapisa još od Svetog Save da su i tada građene bogomolje od drveta. Zanimljivo je  i reći da su crkve nastale iz narodne potrebe da se okupi narod oko svetinje i tu zboruje, saboruje, rešava krupna svoja pitanja, a opet su bile izdvojene od puteva, daleko od turskih očiju. Nastale su, dakle, iz narodne potrebe za verom i očuvanjem vere a ne iz potrebe da se neko upiše kao zadužbinar kao što je to bilo u srednjem veku gde je ktitor hteo da ostavi zapis o sebi”, kaže za NG Portal Stanko Kostić.

Sva tri hrama spadaju u nepokretna kulturna dobra a kao spomenici kulture upisani su 1976. godine. Najočuvanija je crkva u Brestovcu posvećena Vaznesenju Hristovom, koja potiče iz 1798. godine i najstarija je od sve tri. Ona je obnovljena više puta, a poslednji put tokom 2003-2005. godine.

„Želeo sam da ovom izložbom uputim apel da se crkve brvnare u Trnjanu i Popovici što hitnije poprave jer više nemaju vremena za čekanje, naročito ova u Trnjanu koja nema ni ikonostas, ikone su joj skinute i ona prokišnjava i samo što se nije urušila. Morale bi se preduzeti hitne mere da se te dve crkve brvnare rekonstruišu”, ističe Kostić.

Crkva u Popovici je krstoobrazna sa dve pevnice, a ispred zapadnih vrata ima manji trem. Potiče iz 1807. po nekim podacima, a posvećena je Svetoj Trojici. Iako je uobičajeno da se na dverima nalaze Blagovesti, na ovoj svetinji su prikazi iz Starog i Novog zaveta.

Crkva brvnara u Trnjanu, takođe je posvećena Svetoj Trojici a sagrađena je 1829. Od sve tri svetinje je i u najlošijem stanju, nebezbedna, sa delom urušenog krova, koja preti svakog časa da se skruši.

“Ako se ti hramovi sruše, mi rušimo jedan deo srpske istorije. A ne ruši se samo to, nego se ruši i naša budućnost. Bez istorije ne znamo šta smo i ne možemo napred, a ne smemo dozvoliti kako ćemo izaći pred Gospoda i šta ćemo reći i kako ćemo izaći pred pretke opravdani, jer ako su oni mogli da sagrade i  i pod teškim okolnostima čuvaju, šta ćemo mi reći da nismo mogli da sačuvamo i da obnovimo”, rekao je protonamesnik Marjan Kerčulj, arhijerejski namesnik negotinski.

U galeriji Doma kulture “Stevan Mokranjac” izložene su fotografije na platnu Stanka Kostića koje svedoče o lepoti narodnog graditeljstva, ali i o živopisu, ikonopisu i dubini vere naroda sa ovih prostora.

“Osnovni smisao svega ovoga je da sačuvamo ove crkve brvnare od kojih ove u Brestovcu i Trnjanu pripadaju namesništvu negotinskom, a ova u Popovici namesništvu zaječarskom. Mi smo 2018. proslavili 220 godina crkve u Brestovcu. To je značajan period iz razloga našeg sećanja. Religija čuva najdublje ljudsko pamćenje i upravo je to ovde slučaj da ove dvovekovne svetinje sačuvamo i za buduća pokoljenja”, rekao je Nenad Vojinović, arhivski savetnik i direktor Istorijskog arhiva u Negotinu.