Naslovna Događaji Otvorena izložba „Negotinski slikari“ iz kolekcije Tihomira Milovanovića

Otvorena izložba „Negotinski slikari“ iz kolekcije Tihomira Milovanovića

1239
0

Tihomir Milovanović, specijalista ortopedske hirurgije, ljubitelj umetnosti predstavio je Negotincima tek deo svoje kolekcije, čiji je Negotin zajednički imenitelj.

Dela čak 25 slikara koji su stvarali ili stvaraju na ovim prostorima krase izložbu u jednoj od galerija ovdašnjeg Doma kulture, po dogovoru srednji i manji formati, kako bi se što veći broj slika prikazao.

Od prve slike jednog negotinskog autora, a Milovanović priznaje da je to bila slika Dušana P. Stefanovića, slikara, fotografa, snimatelja do nekih skorašnjih prošlo je 30 godina, priznaje kolekcionar.

„Mislim da je to za Negotin jedan impresivan broj slikara a i da je jedan od retkih gradova, verovatno, u Srbiji poznat po tolikom broju slikara koji aktivno rade, a izbrojali smo ih tridesetak. Mislim da je to dobro za kulturu Negotina“, kaže Tihomir Milovanović, dodajući da sebe na ovoj izložbi ne smatra domaćinom, jer su domaćini izložbe svi slikari čija su dela na njoj izložena.

A publika u galeriji Doma kulture, interesovanja kakvog odavno nismo videli u tom prostoru, mogla je da uživa u ranim i radovima onih koji više nisu sa nama: Dušana V. Stefanovića, Tihomira Ničića, Maje Miloradović, Živka Gavrilovića…

Tu su i dela Miloja Dimireskovića, Dragoljuba Firulovića, Milana Radosavljevića, Bojane Stojanović, Dragana Andrejevića, Milana Stepanovića, Dragane Knežević, ali i Radeta Stojiljkovića, Dragoljuba Stajkovića, Dušanke Botunjac, Slobodana Miljkovića, Dragiše Katića.

Izložena su i platna Dragiše Katića, Svetlane Šante, Jugoslava Jončića, Dragiše Florića, Nedima Hadžiahmetovića Mafe, Dragiše Ćosića, Ljubiše Marinovića, crteži Dragane Jaćimović i Slađana Đurića.

Sve su ove slike ostavile na Milovanovića trag, podstakle ga emocijom i „preporučile“ mu se.

„Slika koju vidite i koja vas ne ostavi ravnodušnim to je ta slika. Ukoliko vas ostavi ravnodušnim, bez obzira o kom se slikaru radi, koliko god da je kvalitetna po nekim drugim merilima, kataloškim ili tako, za mene kao kolekcionara nema tolikog značaja. Mora nešto da vam zaigra u srcu, u duši kad je vidite, da kažete da je to ta slika i da želite da je imate. Ta slika se sama po sebi preporuči, nema tu drugog kriterijuma“, kaže nam dr Tihomir Milovanović.

Milovanovićev profesionalni poziv i slikarstvo nisu se slučajno „pronašli“. Povezuje ih oko, ruka i kreativnost, kako priznaje i sam ovaj pasionirani zaljubljenik u crtež, boje, igru senki…

Kolekcionarstvo je, veli, kao virus protiv kojeg nema vakcine. Zato i nema nameru da stane, jer smatra da neka dela tek čekaju da budu deo njegove kolekcije, da ne budu njegova neostvarena želja.

„U čoveku najduže živi neostvarena želja. To je stara jedna misao ali je odgovor na ovo vaše pitanje. Kolekcionarstvo se sastoji u tome što se tokom vremena menjaju interesovanja za razne stilove u slikarstvu, menja se i čovek, menjaju se i ideje, pa se onda određene slike prodaju, pa se kupe druge, neke se zamene sa drugim kolekcionarima i u tome je ta draž upoznavanja i razvijanja duha i nekog filtriranja osećaja za sliku, za kvalitet. Uz sve to poseta mnogim izložbama, muzejima, galerijama kod čoveka na neki način isfiltrira neki ukus, vidi šta je poznato, šta je svetski kvalitetno pa se u skladu sa tim i nadalje ponaša“, pojašnjava Milovanović.

Ovu izložbu će, kako su na otvaranju istakli Jovanka Stefanović-Stanojević, direktorka Doma kulture „Stevan Mokranjac“ i mr Milan Radosavljević, urednik likovnog programa, Negotinci moći da vide do kraja ove godine.