Naslovna Kultura Otvorena izložba „Mila moja – dečije igračke od praistorije do danas“

Otvorena izložba „Mila moja – dečije igračke od praistorije do danas“

333
0

Zahvaljujući saradnji šest muzeja, Srbijom putuje izložba koja nas upoznaje sa igračkama od praistorije do današnjih dana.

U Todorčetovom konaku sinoć je otvorena zanimljiva izložba koja je svakog posetioca vratila u najranije detinjstvo, mladost i godine sazrevanja.

U izložbenim vitrinama mesto su zauzele igračke koje su davno bile deo odrastanja dece sa različitih prostora čitave Srbije.

Postavka “Mila moja – dečije igračke od praistorije do danas“, projekat je Narodnog muzeja iz Zaječara i njime je obuhvaćeno šest muzeja: Muzej Krajine u Negotinu, Narodni muzej iz Zaječara, Narodni muzej iz Požarevca, Zavičajni muzej iz Jagodine, Zavičajni muzej iz   Knjaževca i Muzej Srema u Sremskoj Mitrovici.

Izložba „Mila moja – dečije igračke od praistorije do danas“ je prilika da se pokaže sadržaj depoa svakog muzeja  i kakvo je to zapravo bogatsvto, rekla je Emila Petrović, etnolog-antropolog Muzeja Krajine u Negotinu.

„Ova zanimljiva izložba pokriva razdoblje od praistorije do 21. veka, i u prilici ste da pogledate raznovrsnost materijala od kojih su igračke napravljene, dakle od slame i drveta do današnjih savremenih materijala. Igračke ostavljaju trag na naše živote, na naše detinjstvo, odrastanje i sazrevanje. U antropološkom smislu, mi kao ljudi od struke, treba da proučavamo taj period. Danas smo svedoci  nauke na delu“, istakla je Emila Petrović, jedan od autora izložbe „Mila moja – dečije igračke od praistorije do danas“.