Naslovna Krajinske vinjete Otvorena izložba košulja vlaške nošnje iz kolekcije Milana Nikolića

Otvorena izložba košulja vlaške nošnje iz kolekcije Milana Nikolića

1611
0

“Dani Gergine” završeni su izložbom „Kămaša Vlahilor – Vlaška košulja“ iz kolekcije Milana Nikolića iz Kobišnice.

Košulja kao najintimniji deo odeće imala je, kaže Milan Nikolić, student etnologije i antropologije Filozofskog fakulteta u Beogradu, veoma važnu ulogu u odevanju kod Vlaha. Nakon prošlogodišnje izložbe pregača, košulje su, veli ovaj mladi kolekcionar iz Kobišnice, logičan izbor da se na adekvatan način prikaže bogatstvo narodnog umetničkog izraza, lepota ornamentike nepoznatih vezilja i kulturno nasleđe vlaške nacionalne zajednice.

„Gledao sam da izložba bude tematska jer su košulje najintimniji deo odeće koje izgledom i krojem daju do znanja kome pripadaju jer se razlikuju ne samo muške od ženskih, već i devojačke od košulja udatih žena. Na košuljama vidimo i umetnički dar žena kojer su ih izradile. Na njima vidimo i različite načine dekorisanja, razne tehnike veza, čipke i kroja“, kaže Milan Nikolić.

Ovaj mladi i svestrani umetnik, instrumentalni solista, slikar, čuvar narodne tradicije, poslednjih godina intenzivno istražuje narodne običaje, izvornu muziku, igru i narodnu nošnju nastojeći da očuva i prikaže tradicionalnu kulturu Negotinske krajine.

„Moju etnografsku zbirku čine tekstilni i predmeti za pokućstvom. Trudim se da popišem predmete, ali mi često prebrzo stižu, a trenutno u svojoj zbirci imam preko 1.000 artefakata. Tu su svi delovi odeće, košulje, pregače, suknje, oglavlja i drugi predmeti. Košulje koje imam uglavnom su, manje – više, iz svih caranskih sela u Negotinskoj krajini. Svaka je različita, nemam dve iste, ima ih iz druge polovine 19. veka, koji nisu toliko sačuvani, sve je teže doći do takvih komada, a tu su i one „novije“ iz 20. veka“, dodaje Milan.

Zanimljivo je da je mnoge od ovih predmeta pronašao na buvljim pijacama, ali i na đubrištima. Mnogo toga je stiglo i na poklon, veli Milan, brižljivo čuvajući ove predmete od zuba vremena.

„Ovo što Milan radi je zapis u vremenu našeg naroda. 21. je vek, a kao što sami znate ogromna su previranja, ekonomska, politička i na svim mogućim nivoima, to je vreme u kojima će istoriju i kulturu jednog naroda beležiti pojedinci. Kao što sam ja to počeo da radim pre 20 godina, tako Milan nastavlja, a posle Milana  će doći neki drugi Milan i Bogu hvala na takvim Milanima jer ovaj će narod iskreno imati budućnost“, rekao je, između ostalog, Željko Utvar, koji se već dve decenije bavi istraživanjem etnografskog nasleđa Srba na Balkanu i čiju zbirku čini 5.300 etnografskih predmeta istorijskog i muzealskog karaktera, među kojima nema dva ista.

O ovoj izložbi su govorili i Siniša Čelojević, predsednik Udruženja za očuvanje kulture i tradicije Vlaha „Gergina“, Jovanka Stefanović Stanojević, direktor Doma kulture „Stevan Mokranjac“ i Darko Ćirišanović, sekretar Skupštine opštine Negotin.

Izvornom muzikom ovog kraja veče je obojio i Vojislav Bađikić na fruli, jedan od retkih  majstora frule koji neguje autentični način vlaškog sviranja.

Izložba „Kămaša Vlahilor – Vlaška košulja“ iz kolekcije Milana Nikolića iz Kobišnice izazvala je veliko interesovanje publike, koja je imala prilike i da uživa u degustaciji vina i rakija Pivnica „Radosavljević“ iz Rogljeva.