Naslovna Kultura Otvorena izložba “Kad mrtvi uče žive”

Otvorena izložba “Kad mrtvi uče žive”

219
0

Istorijski arhiv Negotina u okviru Majskih svečanosti predstavio javnosti izložbu “Kad mrtvi uče žive – Milovan Milovanović i njegovo doba”.

Izložba “Kad mrtvi uče žive”, nazvana po latinskoj izreci “Mortui vivos docent”,  ispisanoj na zidu Obdukcione sale Zavoda za sudsku medicinu, posvećena je dr Milovanu Milovanoviću, srpskom patologu i osnivaču sudske medicine u Srbiji, rođenom u Negotinu 1884. godine.

Izložba je organizovana povodom stogodišnjice osnivanja Katedre za sudsku medicinu na Medicinskom fakultetu u Beogradu i 140 godina od rođenja Milovana Milovanovića.

Autori izložbe su dr Jelena Jovanović Simić, viši kustos Muzeja nauke i tehnike i dr Slobodan Nikolić, redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Dr Slobodan Nikolić i dr Jelena Jovanović Simić, autori izložbe

“Mi smo prošle godine slavili 100 godina Katedre Instituta za sudsku medicinu i pravili smo veliku izložbu povodom toga pošto naš institut od 2008. nosi ime Milovana Milovanovića. Od njegovih ličnih predmeta ostalo je malo, ali su ostale knjige i radovi iz kojih smo svi mi učili kad smo učili sudsku medicinu na fakultetu”, rekao je na otvaranju izložbe dr Slobodan Nikolić, profesor  na Medicinskom fakultetu u Beogradu, jedan od autora izložbe.

Profesor Nikolić je govorio o životu i delu prvog nastavnika sudske medicine na Medicinskom fakultetu i osnivača Katedre za sudsku medicinu i Instituta za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta rekavši da se Milovan Milovanović rodio u Negotinu u kojem je završio četvorogodišnju osnovnu školu i prva tri razreda niže gimnazije, a potom je prešao u zaječarsku gimnaziju i kasnije se školovao u Beču gde je završio osnovne studije, a zatim se usavršavao u oblastima patologije, bakteriologije i sudske medicine.

“On je bio jedanaesto, poslednje dete Jevrosime i Dimitrija Milovanovića, koje su dobili u svojim kasnijim godinama. Majka mu je bila ćerka trgovaca Jotića, njen brat od ujaka bio je Aranđel Jotić, fotograf i profesor srpskog jezika u Negotinu, kumovi su bili Korkodelovići, Mihajlo Korkodelović im je venčani kum i oni su svu decu, uključujući i Milovanovića krstili u Novoj crkvi i Korkodelović i Jotići imaju i stolice u crkvi. Rano je ostao bez roditelja, majka mu je preminula kada je bio peti razred, a otac kad je maturirao. Školovao se u Beču, a posle toga je bio uglavnom u Beogradu. Za vreme Drugog svetskog rata se prihvatio da bude dekan, svi veliki Srbi su pobegli, a on je ostao da štiti zgradu i mi smo ponosni što je to uradio. Izvršio je samoubistvo 1948. godine. Ostavio je knjige, radove i ta veza sa Negotinom i Zaječarom je meni bila inspiracija, jer sam i ja završio gimnaziju u Zaječaru kao i on i to je meni bila ta veza”, rekao je Nikolić.

Posetioci će na ovoj izložbi, za koju je zbog uznemirujućih sadržaja preporučeno da je mogu videti stariji od 15 godina,  mogu videti eksponate iz Forenzičke zbirke Instituta, formirane još 1898. godine. Zbirku je, šira javnost, mogla da vidi samo u izuzetnim prilikama.

Predstavljeni su i neki od zanimljivih slučajeva iz sudskomedicnske prakse, preparati, orućja, dokumenti, fotografije i lični predmeti Milovana Milovanovića,  njegova lična rukopisana izdanja, mikroskop…

Pored autora, na izložbi su govorili arhivski savetnik Nenad Vojinović, direktor Istorijskog arhiva Negotin, Jovanka Stefanović Stanojević, direktor Doma kulture “Stevan Mokranjac”,  Zoran Lević, direktor Muzeja nauke i tehnike i Anja Radaković iz Muzeja nauke i tehnike u Beogradu.

Izložba je otvorena u galeriji Doma kulture “Stevan Mokranjac” do 13. juna.