Naslovna Društvo Otvorena izložba “Ikona na staklu“

Otvorena izložba “Ikona na staklu“

375
0

Učenici šestog razreda osnovnih škola „Branko Radičević“ u Negotinu i „Stefanija Mihajlović“ u Brzoj Palanci predstavili su svoje radove na izložbi „Ikona na staklu“, koja će narednih sedam dana biti otvorena u galeriji Fondacije Eliksir.

Nastale na časovima izbornog predmeta “Crtanje, slikanje i vajanje” koji se pohađa u šestom razredu osnovne škole, ikone na staklu, malog formata obogatile su galerijski prostor Fondacije Eliksir u Negotinu.

Izloženo je 46 ikona, radovi učenika osnovnih škola „Branko Radičević“ u Negotinu i „Stefanija Mihajlović“ u Brzoj Palanci kojima predaje slikar i nastavnik likovne kulture Ljubiša Blagojević.

“Ikone su se počele raditi na staklu ne zbog jeftinije podloge, jer je staklo bilo skuplji materijal od drveta, već zbog primamljivog sjaja i majstora koji su se mogli relativno brzo obučiti ikonopisačkim veštinama i krenuti u nepoznato carstvo boja i mašte. Najbrojniji deo produkcije ikona na staklu bila je izrada slavskih ikona. Slava se kod Srba ne može zamisliti bez ikone koja predstavlja zaštitnika domaćinstva, ispred koje je visilo kandilo i koja je postavljena u prostoriji koja se koristila prilikom najvažnijih porodičnih događaja”, rekao je na otvaranju ove izložbe, na Spasovdan, Ljubiša Blagojević.

Učenici ovih dveju osnovnih škola, jedne u opštini Negotin a druge u opštini Kladovo na staklu su predstavili biblijske prizore i svetitelje po sopstvenom izboru, ukrašavajući svoje ikone jarkim i vedrim bojama, temperom.

“Samo na prvi pogled tehnika izrade ikona na staklu izgleda jednostavna. Dok je sa prednje strane stakla postavljen šablon ili mustra, na poleđini se nanosi boja i to obrnutim redosledom. Prvo se crtaju konture, sitni detalji, okviri, a zatim se u slojevima popunjavaju površine. Zlatni i srebrni listići lepe se posle završenog crtanja”, pojašnjava Blagojević postupak izrade ovih dela.

Među delima koja su se našla na izložbi, uz sadašnje šestake, izloženi su i radovi nekadašnjih učenika nastavnika Ljubiše Blagojevića. Cilj izložbe je bio da se široj javnosti predstavi makar deo umetničkih dela naših đaka.

“Biram da u šestom razredu sa njima radim ikone jer je nastavnim programom planirana velika likovna oblast “Boja” u kojoj učimo o bojama, o različitim odnosima boja, o komplemetarnim odnosima, svedenim bojama i svemu onome što vidite upravo na ovim ikonama. Ono što teoretski moramo da prenesemo deci mi to uspevamo i kroz ove praktične radove”, dodao je Blagojević, koji je uz Marka Kostića, direktora OŠ “Branko Radičević” i otvorio izložbu “Ikona na staklu”.