Naslovna Kultura Događaji Otvorena izložba “Gobleni – slike koncem obojene”: Za decu i edukativne radionice...

Otvorena izložba “Gobleni – slike koncem obojene”: Za decu i edukativne radionice “Bockaj i sliku skockaj”

1215
0

Muzej Krajine Dan evropske baštine obeležava izložbom “Gobleni – slike koncem obojene” i edukativnim radionicama za najmlađe “Bockaj i sliku skockaj”.

Vesna Stanković, Sanja Radosavljević i Dušanka Botunjac na otvaranju izložbe; Foto: Muzej Krajine

U okviru obeležavanja Dana evropske baštine, u Galeriji Muzeja Hajduk Veljka sinoć je otvorena je izložba “Gobleni – slike koncem obojene”, autorke Sanje Radosavljević, kustosa pedagoga Muzeja Кrajine.

Reč je o 54 goblena iz privatnih kolekcija negotinskih porodica: Milošević, Stanković, Milovanović, Trajković, Dinčić, Radulović, Galić i Radosavljević, kao i porodice Savić iz Кladova. Izložene su i šeme, konci, igle i ramovi za goblene.

“Cilj ove izložbe jeste da doprinese očuvanju veza kao tradicionalne veštine ukrašavanja tekstila poznate na ovim prostorima od davnina. Iako se gobleni danas uglavnom posmatraju kao davno prošla i prevaziđena moda, neosporno je da će veština veza trajati sve dok oni postoje i dok u njima ima lepih emocija vezenih zajedno sa koncem. Možda bi ova izložba, kao i druge njoj slične, mogla da podstakne ponovnu izradu goblena, tu kreativnu i umirujuću aktivnost koja se može realizovati individualno, u tišini ili uz tihu muziku kao meditacija, ali i u grupi, uz razgovor sa drugaricama i vezenje praćeno pričama i otkrivanjem tajni”, ističe autorka izložbe Sanja Radosavljević.

Izložena su 54 goblena iz porodičnih kolekcija; Foto: Muzej Krajine

O tradiciji veza u srpskoj i svetskoj kulturi govorila je Dušanka Botunjac, diplomirani slikar tekstil, član Umetničkog saveta, edukator, regionalni koordinator i dizajner Etno mreže, a prisutne je pozdravila i Vesna Stanković, direktorka Muzeja Krajine.

Izložba “Gobleni – slike koncem obojene” biće otvorena do kraja oktobra a posetioci je mogu pogledati u galeriji Muzeja Hajduk Veljka, u Todorčetovom konaku.

Muzej Krajine će povodom Dana evropske baštine i Dečije nedelje organizovati i kreativne radionice za decu “Bockaj i sliku skockaj”. Radionice će biti održane 6, 10. i 11. oktobra. Autorke radionica koje će biti održane u Muzeju Hajduk Veljka u terminu od 11 časova su Sanja Radosavljević i Vesna Janjić.