Naslovna Kultura Otvorena izložba „Džingis Кan i stvaranje savremenog sveta“

Otvorena izložba „Džingis Кan i stvaranje savremenog sveta“

210
0

U okviru Negotinskog leta u galeriji Muzeja Hajduk Veljka sinoć je otvorena izložba „Džingis Кan i stvaranje savremenog sveta“, autorke Tijane Sićević.

Autorka Tijana Sićević, kostimograf iz Beograda izložila je u okviru ove tematske izložbe tri izvedena jedinstvena kostima od kojih centralni u narandžastom koloritu sa crvenim detaljima, pripada Džingis Kanu, Temurdžinu, inspirisan opisom “kako mu se u očima vidi plamen” i plavim koloritom po uzoru na nebo i slobodu koju je mongolski vladar voleo više od svega.

“Nikada nije želeo da podigne zamak, uvek je želeo da zadrži tu vezu sa velikim plavim nebom. Znamo svi mi šta to znači, znamo da i religiju povezujemo sa tim velikim plavim nebom, znamo šta znači ta duhovnost. Kada govorimo o duhovnosti nadovezaću se na jednu poruku izložbe a to je da mongolski narod ima i imao je snažan duh, samo što je trenutno malo možda i potisnut. Ono što je zanimljivo i što ja dovodim u vezu sa našim srpskim narodom je da i mi imamo izuzetno snažan duh u sebi. Savremeno dobra ga je, možda, malo potisnulo, ali verujem da ćemo vremenom uspeti da probudimo taj naš snažan duh. I to je jedna od poruka ove izložbe da svi malo zavirimo gde je ta naša snaga, duh, da probudimo, osnažimo i da ga pustimo da vlada donoseći sve ono dobro što može da se pruži ovom svetu”, rekla je Tijana Sićević koja se prisutnima u Todorčetovom konaku obratila iz Budve putem video poziva.

Kostim voljene Borte od bele do nebo plave simbolizuje njenu nežnost i duhovnost, a odeća sina prati formu izvornog kozačkog kostima sa detaljima crne koja simbolizuje strogoću njegovog vladanja, ali i metalnim detaljima po uzoru na očev, i belim po uzoru na majku a koji povezuje ovu porodicu i tradicionalni život mongolskog naroda.

 “Želja autorke za izučavanjem mongolske kulture potiče iz knjige „Džingis Кan i stvaranje savremenog sveta“ Džeka Vederforda, koji kroz život Džingis Кana, prvobitno zvanog Temurdžina, opisuje nastanak i razvoj Mongolske države. Кao što i sam naziv knjige Džeka Vederforda glasi, napravljena je paralela između tradicionalnog života mongolskog naroda koji se prožima od raznih plemena, formiranja države Mongolije, njenog razvoja i onoga što ona danas predstavlja u savremenom društvu. Paralela je prikazana kroz kostim upotrebom tradicionalnih i savremenih materijala”, rekao je Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine.

Osim kostima izložene su i umetničke, tehničke i radne skice, koje su nastale proučavanjem mongolske kulture.

Kostimi koje je izradila ova umetnica, rodom iz Prištine, koja živi i radi u Beogradu, sadrže i reciklirane materijale sa jasnom namerom da postaknu ljude da razmišljaju o ponovnom korišćenju i upotrebi materijala, ali i o očuvanju životne sredine.

Prisutne u galeriji Muzeja Hajduk Veljka Tatjana Panić, član Opštinskog veća za kulturu, informisanje i turizam opštine Negotin upoznala je sa sadržajima ovogodišnjeg Negotinskog leta koje će ovdašnjoj publici i njihovim gostima puna dva meseca omogućiti da uživaju u sadržajima prilagođenim svim uzrastima i ukusima.

Izložba „Džingis Кan i stvaranje savremenog sveta“ biće otvorena do kraja jula.