Naslovna Kultura Otvorena izložba “Arhivi Srbije“

Otvorena izložba “Arhivi Srbije“

260
0

Nakon Čačka i Kragujevca izložba „Arhivi Srbije“ predstavljena je i Negotincima u organizaciji Istorijskog arhiva Negotin.

Izložba “Arhivi Srbije”, čiji je organizator Arhivističko društvo Srbije, strukovno udruženje arhivista, realizovana je u vreme kada veliki broj arhiva u Srbiji, obeležava 75 godina od osnivanja i 125 godina od donošenja prvog Zakona o Državnoj arhivi,  na osnovu koga je dve godine kasnije počeo rad Državni arhiv Srbije.

Kako je u pozdravnom pismu posetiocima izložbe, s obzirom da zbog opravdanih okolnosti nije mogla da prisustvuje otvaranju, istakla Lela Pavlović, predsednica Arhivističkog društva Srbije i direktorka Arhiva u Čačku, pozivu organizatora odazvali su se gotovo svi arhivi u Srbiji, a svoj rad su javnosti predstavila i strukovna udruženja Arhivističko društvo Srbije i Društvo arhivskih radnika Vojvodine.

“Arhiv u Negotinu je osnovan 1952. godine pod nazivom Gradska državna arhiva, a za područje rada određeno je područje srezova krajinskog, ključkog i porečkog. Od 1996. godine u sastav Istorijskog arhiva u Negotinu ušlo je arhivsko odeljenje u Boru, tako da je danas nadležan za opštine Negotin, Кladovo, Majdanpek i Grad Bor. Od 34 međuopštinska arhiva u Srbiji samo još dva imaju u organizacionom smislu isti status kao i naš Arhiv, a to su Istorijski arhiv Кruševac sa odeljenjem u Trsteniku, i Istorijski arhiv Senta sa odeljenjem u Bečeju”, rekao je Nenad Vojinović, direktor Istorijskog arhiva u Negotinu.

Na 38 panoa predstavljen je rad arhiva u Srbiji od osnivanja arhivskih ustanova, donošenja prvog Zakona o Državnoj arhivi, osnivanju arhivskih središta do danas. Predstavljena su i najstarija dokumenta iz devetog do 14. veka, brojne zanimljivosti vezane za građu i ustanove, fotografije, zapisi.

„Današnja izložba predstavlja izuzetnu prilku da se na jednom mestu upoznamo sa najvažnijom arhivskom građom koju čuvaju srpski arhivi. Možemo se uveriti koliko je važna uloga naših arhivskih ustanova čiji je osnovni zadatak zaštita pokretnih kulturnih dobara u vidu dokumenata, fotografija i podataka o značajnim događajima koji su obeležili vreme za nama. Važno je i našoj deci ukazati na istorijske podatke i istrajati na negovanju kulture sećanja“ , rekla je otvarajući izložbu Tatjana Panić, član Opštinskog veća zadužena za kulturu, informisanje i turizam.

Izložba, koju je Istorijski arhiv Negotin organizovao u okviru Negotinskog leta, biće otvorena i narednih dana u galeriji Doma kulture “Stevan Mokranjac”.