Naslovna Kultura Događaji Otvorena 52. Gitarijada u Zaječaru: Negotinski Red Danger zadovoljan nastupom

Otvorena 52. Gitarijada u Zaječaru: Negotinski Red Danger zadovoljan nastupom [Foto]

423
0

Dodelom ključeva grada Zaječara novom rokonačelniku, nastupom prvih polufinalista i koncertima grupa Ki, Saxon i Psihomodo pop u Zaječaru je počela 52. Gitarijada.

Red Danger, nastup na 52. Gitarijadi, foto: Ivan Mitrović

Kiša nije uspela da pokvari nastupe takmičarskih bendova, ali ni raspoloženje publike. Iako se vreme, definitivno, odrazilo na posetu, publika je mogla da uživa u nastupima grupa: Red Danger iz Negotina, Infinitiv iz Požarevca, Kler iz Novog Sada, Cornix iz Banja Luke i NAVY ne obećava iz Beograda.

Veljko Ranđelović Pache, foto: Ivan Mitrović

“Zadovoljni smo. Osim što je kiša učinila svoje. Počela je posle takmičarskih bendova. Publika je odreagovala zaista sjajno, svirali smo nešto sasvim drugačije nego ostali bendovi. Dosta pozitivne energije”, prve su impresije Veljka Ranđelovića, frontmena Red Dangera.

Saša Vučinić, Red Danger, foto: Ivan Mitrović

Negotinski Red Danger predstavio se autorskim kompozicija “Vek” i “Suđena”, a nastupao je u sastavu: Veljko Ranđelović Pache (gitara), Vojislav Radonjić (bas gitara), Saša Vučinić (vokal), Dejan Aranđelović Pupe (bubanj), Miljan Njegušić (klavijature) i Miloš Tomić (gitara, vokal).

Rokonačelnik 52. Gitarijade u Zaječaru, Petar Peca Popović, foto: Ivan Mitrović

Simbolično, 52.Gitarijada je počela ceremonijalom uručenja ključeva grada novom rokonačelniku Petru Peci Popoviću, novinaru i publicisti.

“Ja sam u životu dobio mnogo nagrada, ali me ova vraća u 1966. kada sam kao klinac otišao prvi put na Gitarijadu održanu u Beogradu. Već tada sam znao da je muzika ono čime ću se baviti. Biti u Zaječaru je za mene velika privilegija, a nagrada odraz velike počasti”, rekao je novi rokonačelnik Petar Popović, na prijemu koji mu je upriličio gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Bif Bajford, foto: Ivan Mitrović

U muzičkom smislu najstariju rok manifestaciju u Evropi otvorili su prošlogodišnji pobednici, grupa KI iz Makedonije. Atmosferu je dodatno zagrejao britanski heavy metal sastav Saxon i legendarni Bif Bajford, a uprkos jakoj kiši i Davor Gobac i Psihomodo Pop.

„Nakon 2003. godine evo nas opet u Srbiji. Srećni smo da nastupamo na ovako velikom rok festivalu, sa velikom tradicijom“, izjavio je Bif Bajford na konferenciji za novinare.

Psihomodo pop, foto: Ivan Mitrović

Danas u Zaječaru od 21 sat nastupa bend Hadži prodane duše, pobednik Gitarijade 2016, a pola sata kasnije Galija. Nastup polufinalista Gitarijade zakazan je za 23 časa. U ponoć ljubitelji roka mogu da uživaju u koncertu Nevernih beba, a u 1 sat i 30 minuta i u nastupu Nikole Čuturila.

Britanska muzička zvezda Bili Ajdol nastupiće poslednjeg dana Gitarijade, a prema satnici ove manifestacije njegov nastup bi trebalo da počne oko ponoći.

Uz finaliste ove manifestacije, u subotu 30.juna nastupiće i TBC, Partibrejkersi, kao i Dejan Cukić i Spori ritam bend.