Naslovna Kultura Otvoren osmi Vokalni etno festival mladih u Negotinu

Otvoren osmi Vokalni etno festival mladih u Negotinu

393
0

Etno-grupa „Simonida“ iz Nevesinja u Republici Srpskoj i pevačka grupa КUD-a „Batajnica“ iz Batajnice, celovečernjim koncertom u muzičkom paviljonu u centru Negotina, otvorili su osmi Vokalni etno festival mladih.

Etno-grupa „Simonida“ iz Nevesinja

Članice vokalne grupe „Simonida” iz Nevesinja, pobednice su prošlogodišnjeg VEF-a u kategoriji obrade, a svoj nastup u Negotinu sinoć su počele izvođenjem pesama iz Hercegovine, a nastavile srpskim, makedonskim i bugarskim kompozicijama.

Elegantne i otmene u svojoj pojavi, sedam devojaka u crvenom koje su imale mušku pratnju na gitari, dok su za ritam sekciju bile zadužene dve članice grupe, oduševile su glasovima i izvođenjem negotinsku publiku.

Ova etno grupa, kojom rukovodi Jelena Кilibarda, postoji tek tri godine, a nastala je iz želje mlađih članova hora Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Nevesinju da pevaju izvorne, stare pesme. Gostovanja u zemlji i regionu, članovima grupe, kažu, pomažu da steknu nova poznanstva, ali i da uče i produbljuju svoje znanje o nasleđu i tradiciji.

Dajana Lazić, učenica Poljoprivredne škole “Rajko Bosnić”

Jelena Кilibarda, profesor teoretskih muzičkih predmeta i rukovodilac nevesinjskog crkvenog hora se prvi put srela sa starim, izvornim pesmama kroz rad sa etno grupom “Simonida” koju vodi.

Pokušavajući da tradiciju približi mlađim generacijama i tako sačuva od zaborava bećarce, pesme na bas, aktivno radi na prikupljanju pesama nevesinjskog kraja. Osim ovih, na repertoaru grupe su i horske kompozicije, duhovne, kao i obrade savremenih autora.

Gost večeri pobednika sinoć je, bila Dajana Lazić, učenica četvrte godine Poljoprivredne škole “Rajko Bosnić”, jednog od brojnih prijatelja VEF-a. Lazićeva je otpevala pesmu “Zora zori”.

Ženska i muška pevačka grupa Kulturno umetničkog društva „Batajnica“

Kulturno umetničko društvo „Batajnica“ iz Batajnice, čija je ženska pevačka grupa osnovana 2008. pod upravom Jovane Zukanović, prošle godine pobedila na Vokalnom festivalu mladih u kategoriji tradicionalnog pevanja, predstavilo se negotinskoj publici pesmama cele Srbije, kao i Bosanske i Kninske Krajine, Severne Makedonije.

Bio je to združeni nastup ženske i muške grupe koja će ove godine nastupiti i u takmičarskom delu programa.

Bogat repertoar i višečlani ansambl nisu ostavili posetioce VEF-a ravnodušnim, te su aplauzima ispratili ovo svojevrsno “natpevavanje” ženske i muške grupa KUD-a “Batajnica”.

Tatjana Panić, član Opštinskog veća

Organizator Vokalnog etno festivala mladih u Negotinu je Kreativno udruženje “NEGO” a pokrovitelji Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Opština Negotin.

“Кreativno udruženje „Nego“ idejni tvorac i realizator događaja, od početka je dobilo podršku lokalne samouprave i to se i u narednim godinama neće promeniti. Naša obaveza je da podržimo sve vredne i ljude sa idejom, sve one koji istrajno rade na podizanju svesti da je tradiciju neophodno pažljivo negovati i vaspitavati mlade da poštuju i zavole naše muzičko nasleđe. Negotin predstavlja s pravom, muzički centar istoka Srbije. Negotinci poštuju muzičke pregaoce i sve one koji požele da nas obiđu u vreme naših festivala od srca ugoste, i nadam se da upravo to naše gostoprimstvo stvara mnoga prijateljstva i opredeljuje naše goste da nam se opet vrate”, rekla je otvarajući ovogodišnji VEF, Tatjana Panić, član Opštinskog veća za kulturu, informisanje i turizam.

U takmičarskom programu večeras će se pred publikom naći 10 etno grupa iz Novog Sada, Sombora, Subotice, Batajnice, Budve i Кolašina (Crna Gora), Beograda, Bora i Plevena (Bugarska).

Početak programa je od 18 sati u muzičkom paviljonu centralnog gradskog parka u Negotinu.