Naslovna Društvo Otvoren konkurs za energetsku efikasnost za gradove i opštine vredan 54 miliona...

Otvoren konkurs za energetsku efikasnost za gradove i opštine vredan 54 miliona dinara

784
0

Nakon usvajanja četiri nova zakona u oblasti  energetskog i rudarskog sektora, u toku je realizacija pilot projekta subvencionisanja energetske efikasnosti sa ciljem smanjenja električne energije do 45 odsto. Lokalne samouprave mogu dobiti i do 10 miliona dinara ovim merama.

Ilustracija, pixabay.com

U Srbiji je do 21. maja otvoren konkurs za energetsku efikasnost na koji se mogu odazvati svi gradovi i opštine u Srbiji na poziv Ministarstva rudarstva i energetike.

Javni poziv koji dolazi iz ovog ministarstva uključuje energetsku obnovu stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova. Sredstva u iznosu od 54 miliona dinara biće dodeljivana lokalnim samoupravama koje će ih zatim odobravati građanima.

Ministarstvo i lokalne samouprave pokrivaće ukupno 50 posto troškova mera energetske efikasnosti, dok će preostali procenat obezbeđivati sami građani.

Javnim pozivom je predviđeno da lokalne samouprave mogu dobiti maksimalni iznos od 10 miliona dinara u ove svrhe.

Sredstvima iz ovog javnog poziva finansiraće se unapređenje termičke izolacije objekata kroz zamenu spoljnih prozora i vrata kao i postavljanje izolacije na fasadama, krovovima i podovima.

Sredstva će biti namenski opredeljena i za zamenu kotlova a biće prihvaćena samo ugradnja kotlova koja kao gorivo koriste drvnu biomasu, prirodni ili tečni naftni gas. Mere koje će takođe biti subvencionisane kroz ovaj program predviđaju i ugradnju solarnih kolektora u sisteme za pripremu potrošne tople vode.

Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike je istakla da su subvencije namenjene za prelazak individualnih ložišta na energente koji ne narušavaju zdravlje i životnu sredninu, a da takvih ložišta u Srbiji ima oko 1,2 miliona.