Naslovna Ekonomija Otvoren javni konkurs za žene preduzetnice i mlade

Otvoren javni konkurs za žene preduzetnice i mlade

618
0

Ministarstvo privrede raspisalo je javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene preduzetnice i mlade do 35 godina u 2022. godini.

Pravo da se prijave na Javni poziv imaju preduzetnici, mikro i mala privredna društva, koji su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije pet godina u odnosu na godinu podnošenja zahteva, odnosno od 2017. do 2022.

Uslov je da je osnivač i zakonski zastupnik žena ili osoba starosti do 35 godina, s tim što u privrednim subjektima sa više vlasnika minimum 51 odsto mora da bude u vlasništvu jedne ili više žena ili osobe do 35 godina starosti.

Za realizaciju programa podsticaja žena preduzetnica i mladih izdvojeno je 100 miliona dinara. Preostali iznos ulaganja, navodi se u javnom pozivu Ministarstva privrede, finansiraće se iz kredita Fonda za razvoj sa rokom otplate do pet godina u okviru koga je grejs period do jedne godine i kamatnom stopom od 1%  godišnje uz garanciju banke ili 2%  godišnje uz ostala sredstva obezbeđenja,uz primenu valutne klauzule.

Oni koji ispunjavaju uslove imaju pravo na finansijsku podršku u iznosu do 35% vrednosti ulaganja, odnosno 45% za one u lokalnim samoupravama četvrte grupe razvijenosti.

Iznos ukupno odobrenih sredstava po zahtevu ne može biti manji od 400.000 dinara, niti veći od 6.000.000 dinara za sve privredne subjekte a ulaganja se odnose na kupovinu opreme, dostavnih vozila, tekuće održavanje poslovnog i proizvodnog prostora i operativne troškove.

Javni poziv je otvoren do utroška sredstava, a najkasnije do 31. decembra.