Naslovna Društvo Otvoren 14. Međunarodni sajam meda i vina: KontrAkord i Cakana oduševili publiku...

Otvoren 14. Međunarodni sajam meda i vina: KontrAkord i Cakana oduševili publiku [Foto]

661
0

Pod sloganom „Oni vide med i vinO“ u Negotinu je sinoć otvoren 14. Međunarodni sajam meda i vina.

Sajam je otvorio dr Miroslav Кnežević, državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija koji je istakao da je Negotinska krajina i Donje Podunavlje sasvojim prirodnim lepotama, istorijskim spomenicima, gastronomijom i vinskim turizmom, turistička destinacija od posebnog značaja za Srbiju.

„Zajedno sa određenim partnerima iz Evropske unije izdvojićemo značajna finansijska sredstva za rekonstrukciju pre svega Rajačkih i Rogljevačkih pivnica. Cilj nam je da u narednom periodu razvijamo ovo područje kao turističku destinaciju uz već turističke proizvode koji postoje“, rekao je, između ostalog, dr Knežević.

Prisutne je pozdravio i Dušan Petrović, direktor Turističke organizacije opštine Negotin koji je istakao da su vinski turizam i putevi vina prioritet u razvoju turističkih potencijala ovog kraja, kroz bogato kulturno istorijsko nasleđe, ali i savremene vinarije koje se oslanjaju na tradicionalnu proizvodnju.

Uređenje pivnica, komasacija zemljišta u timočkom delu, ali i podrška vinarima i pčelarima kroz agrarni budžet prioriteti su lokalne samouprave, rekao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

„Na izazove probirljivog savremenog tržišta čini mi se  sve lakše odgovaramo kvalitetom ali i izgrađenom svešću da podneblje, istorija, autentičnost, vinska kultura i putevi, jesu prednost koju svakodnevnim istančanim ophođenjem  i pristupom, i isključivo kvalitetom, dokazujemo i nadograđujemo”,dodao je prvi čovek Negotina.

U programu koji je, tom prilikom, priređen učestvovali su učenici Umetničke škole “Stevan Mokranjac”, Teodora Кostandinović, Damjan Dobrić, Marija Milosavljević, Milica Stanković, Mateja Vojvodanović, Leonida Mitrović, Filip Matić, ali i profesori Mirjana Novaković, Vladica i Danilo Petković, Stefan Nikolić i Predrag Grujić.

Nastupila je i sopran Valentina Dobrić, modni kreator i kostimograf, a poezijom i pesmama uz gitaru u slavu vina i enolog profesor dr Slobodan Jović.

Moderator programa je bio Miša Ćirić, vitez vina beogradskog viteškog reda “Singidunum”, a manifestaciju je uveličala i Dama vitez Lila Ražnatović iz Vinskog viteškog reda Subotički pesak – Arena Zabatkiensis.

Koncertom starogradskih pesama predstavio se prvim celovečernjim koncertom ansambl “KontrAkord”. Promenadom najlepših bisera muzike za sva vremena, ovaj negotinski kvintet dobrano je zagrejao publiku pred nastup Dragice Radosavljević Cakane, poznate pevačice narodne, izvorne i folk muzike.

Cakana, koju publika rado prepoznaje kroz izvorne pesme, uz pratnju Etno grupe “Šara” otpevala je svoje najveće hitove, ali i kompozicije svojih kolega, na zadovoljstvo publike na centralnom gradskom trgu.