Naslovna Ekonomija Otvoren 13. Međunarodni sajam meda i vina: 140 izlagača u Negotinu

Otvoren 13. Međunarodni sajam meda i vina: 140 izlagača u Negotinu

558
0

“Jedan dim, još jedna čaša, jedna pesma, jedna seka, onda zbogom tamburašu, zbogom krčmo za naveka!“

Vitez vina Milorad Miša Ćirić, boginje vina i Banatski tamburaši

Upravo je ovim stihovima o lepoti vina, ali i o životu sa vinom govorio glumac Miroslav Žužić koji je ceremonijal otvaranja negotinske privredno turističke sajamske manifestacije, najavio uz pesmu “Iz Krajine lepa Vlajna”, Predraga Živkovića Tozovca.

Za dobar štimung pobrinuo se Milorad Miša Ćirić, počasni vitez beogradskog viteškog reda Singidunum, a da sve bude potaman i sa merom, mladi negotinski talenti.

“Srbija ima čime da se ponosi, kultura, Mokranjac, Hajduk Veljko, divni ljudi, mnogo toga lepoga, a pre svega, vinom”, kaže Milorad Miša Ćirić.

Miroslav Žužić, glumac

Ovogodišnji sajam okupio je 140 izlagača iz Srbije, Rumunije, Bugarske, Makedonije, a osim vinara i pčelara, privukao je i proizvođače rukotvorina, proizvoda od drveta, nakita, ukrasnih predmeta, kolačare i druge zanatlije.

Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin

“Srpska Burgundija, kako mnogi nazivaju ovaj deo Srbije pokazuje, više ne toliko stidljivo, prednost Bogom dane zemlje i sjajnih preduslova za proizvodnju vina. Ponosni smo jer su prošle godine ovenčana i Dekanter srebrnim i bronzanim medaljama. Zlatni kaberne, najpitkija tamjanika i druga vina nastaju u negotinskom vinogorju sa oznakom Negotinska Krajina uz savremeni pristup na temeljima tradicionalne proizvodnje vina koja garantuje kvalitet”, rekao je na otvaranju Sajma, Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Dušan Petrović, direktor TOON-a i Milorad Ćirić, vitez vina

Dušan Petrović, direktor Turističke organizacije opštine Negotin istakao je da su negotinska vina poslednjih godina sve zapaženija na tržištu, kao i da negotinski Sajam iz godine u godinu beleži sve veće interesovanje.

Dokaz za to je i činjenica da je za ovogodišnji interesovanje ocenjivano tridesetak uzoraka vina više nego prošle, koja je sa preko sto uzoraka bila rekordna.

Mateja Vojvodanović, učenik odseka gitare Umetničke škole „Stevan Mokranjac“

Ceremoniju svečanog otvaranja Sajma uveličali su: Mateja Vojvodanović, iz klase gitare Ane Danesković, sopran Sofija Lazić, iz klase solo pevanja Jovane Panić, koja je nastupila uz klavirsku pratnju Milje Videnović, kao i Filip Matić iz klase harmonike Nikole Damjanića.

Hor OMŠ pod upravom Aleksandre Đukić

U programu je učestvovao i hor Osnovne muzičke škole „Stevan Mokranjac“ pod upravom Aleksandre Đukić, uz klavirsku saradnju Kristine Đukić,

Aleksandar Ivanov, učenik Negotinske gimnazije nastupio je uz pratnju orkestra Banatskih tamburaša.

Aleksandar Ivanov i Banatski tamburaši

Negotinski Sajam meda i vina uveličale su, pored viteza vina, i boginje ovog Bahusovog napitka, ali i fontana iz koje se rujno vino točilo na radost svih posetioca ove privredno turističke manifestacije, koju organizuju Društvo pčelara „Hajduk Veljko“, Udruženje proizvođača vina sa oznakom geografskog porekla Negotinske krajine i Turistička organizacija opštine Negotin.

Pokrovitelj su Opština Negotin i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije.