Naslovna Kultura Otvoren 12. Pozorišni festival za decu „ZajeČAR“

Otvoren 12. Pozorišni festival za decu „ZajeČAR“

129
0

U prepunoj sali zaječarskog pozorišta sinoć je svečano otvoren 12. Pozorišni festival za decu „ZajeČAR“.

Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“

Zaječar je narednih pet dana prestonica kulture za decu obiljem sadržaja koje nudi ovogodišnje 12. izdanje Pozorišnog festivala „ZajeČAR“, koji je sinoć, nakon pozdravne reči Miloša Đuričića, direktora Festivala, otvorio Igor Bojović, direktor Pozorišta „Boško Buha“  iz Beograda.

„Neka bude na radost svima koliko nas ima, a koji smo se ovim radosnim događajima bavili! Ovaj festival uneće radost u srca svih, a pre i posle svih u srca mladih Zaječaraca, budućih odraslih građana celog sveta“ , rekao je Bojović.

„Čardak ni na nebu ni na zemlji“; Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine „Zoran Radmilović“

Pozorišni festival za decu  „ZajeČAR“ počeo je predstavom „Čardak ni na nebu ni na zemlji“ Pozorišta „Boško Buha“, po tekstu  Ane  Đorđević, u režiji Jane Maričić. Glavne uloge u ovoj bajci tumačili su Teodora Ristovski, Milica Sužnjević, Marko Pavlović, Luka Sević, Stefan Jevtović, Miljan Prljeta i Aleksandar Marić.

 „Moj lik nema ljubav i zato je tako grub, krut i svirep. On krade princezu zato što mu treba društvo i želi da ima nekoga ali to, naravno, nije dobar način i zbog toga na kraju strada. Mislim da moj lik šalje divnu poruku da treba svi da se volimo i da nije važno koliko imamo para i da li idemo na letovanje već treba svi da se zagrlimo i da se volimo zauvek“, rekla je Teodora Ristovski, koja je oduševila tumačeći Azdaju.

Veliko interesovanje publike; Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine „Zoran Radmilović“

Tokom petodnevnog trajanja festivala publika će biti u prilici da vidi još pet najboljih predstava za decu iz ovogodišnje pozorišne produkcije.

U utorak, 10. maja na programu je „Zvonar bogorodičine crkve“ Narodnog pozorišta Priština, a u sredu 11. maja od 14 časova, u okviru pratećeg programa festivala, u Centru za kulturu u Kotlujevcu biće odigrana predstava „Miš maus kuća haus iliti Mačak u čizmama“ Centra za kulturu iz Požarevca, a u sali pozorišta od 19 časova „Dvanaesto more“ Pozorišta lutaka Niš.

U četvrtak 12. maja na programu je „Kapetan Džon Piplfoks“ Pozorišta Kruševac, a u petak, 13. maja će biti izvedena premijera predstave zaječarskog pozorišta „Alisa na putu za OZ“ po tekstu i u režiji Olivere Viktorović Đurašković.

Žiri u sastavu: Ana Bretšnajder, predsednik, i članovi Miloš Tanasković  i Marija Stanković biraće najbolju predstavu festivala, kao i najboljeg glumca i glumicu, a najbolju predstavu biraće i publika, s tim što zaječarska predstava nije u konkurenciji, već se igra poslednje festivalske večeri u čast nagrađenih.

U okviru pratećeg programa festivala u foajeu pozorišta otvoren je Sajam književnosti za decu na kome izlažu: 4 SE iz Beograda i Knjižara „Kaligraf“ iz Zaječara.