Naslovna Društvo COVID-19 Otkazan i tradicionalni koncert za Luisa

Otkazan i tradicionalni koncert za Luisa

487
0

Peti Koncert za Luisa ipak 2021. godine. Zbog pandemije korona virusa otkazan i ovaj festival koji poslednjih godina u centru Negotina okupi nekoliko hiljada posetilaca.

Plakat za V Koncert „Moj život je moje blago“; Fotografija publike: Bojan Trailović; Portret Luisa: Dragoslav Ilić

Želeći da ove godine priredi još veći i kvalitetniji koncert i time obeleži i “mali jubilej” – pet godina organizovanja “Koncerta za Luisa”, u Turističkoj organizaciji opštine Negotin krenulo se u pripremu na vreme.

Na 42. Međunarodnom Sajmu turizma u Beogradu, među brojnim kulturno-zabavnim i muzičkim manifestacijama u februaru je prvi put promovisan i Festival koji su Negotinci posvetili svom počasnom građaninu Ljubiši Stojanoviću Luisu.

Renato Henc na Koncertu „Moj život je moje blago“, 2019.

Petu godinu zaredom, 21.jula u Negotinu bilo je planirano da se okupe brojni muzički izvođači, prijatelji i poštovaoci Luisovog stvaralaštva, kao i članovi njegovog benda i porodice. Ipak, pandemija korona virusa koja je obeležila ovu 2020. godinu u celom svetu i koja ne posustaje uticala je na otkazivanje i ove manifestacije.

“Obaveštavamo vas da je zbog aktuelne situacije u našoj zemlji u vezi korona virusa kao i odluke republičkog Кriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Кovid-19 kojom se zabranjuje okupljanje više od deset osoba, nažalost, došlo do potpunog otkazivanja i tradicionalnog  Кoncerta za Luisa “Moj život je moje blago”, najavljenog početkom godine, za 21.jul u Negotinu. Upućujemo zahvalnost i srdačne pozdrave svim dogovorenim učesnicima programa u nadi da ćemo se družiti na Кoncertu za Luisa, jula 2021. godine. I učesnicima i vernoj publici našeg Festivala želimo dobro zdravlje”, navodi se na zvaničnoj fejsbuk stranici TOON Negotin.

Iako rođen u Leskovcu, Ljubiša Stojanović Luis proveo je detinjstvo i prvi deo školovanja u Mokranjčevom Negotinu, a prve javne muzičke nastupe imao je sa grupom u kojoj su bili i njegovi prijatelji iz Doma za decu bez roditeljskog staranja “Stanko Paunović”.

Mnogo godina kasnije uz saradnju Doma kulture “Stevan Mokranjac”, sa svojim tadašnjim bendom, 1996. započeo je u Negotinu seriju humanitarnih koncerata, a prihod usmeravao upravo deci bez roditelja koje je znao, da uz pomoć prijatelja, više puta u godini obraduje garderobom, školskim priborom, muzičkim instrumentima…

Dobitnik  je Septembarske nagrade Opštine Negotin i najvišeg priznanje Opštine, zvanja Počasnog građanina Negotina.

Od 2016. godine, u znak sećanja na humanost i sve što je za Negotin i muziku činio Ljubiša Stojanović Luis, koji je tragično nastradao 2011, Turistička organizacija uz pokroviteljstvo Opštine Negotin priređuje seriju koncerata za Luisa „Moj život je moje blago“.

Učesnici koncerta „Moj život je moje blago“, 2017.

Festival, koji je do danas okupio blizu 200 učesnika i više od 10.000 posetilaca, ove godine je nažalost morao da bude otkazan.

Verujemo da će nas poslužiti zdravlje i sreća da uz priču o humanosti Ljubiše Stojanovića Luisa i odabrane izvođače koji nas sećaju na muziku iz njegove bogate profesionalne karijere, uživamo naredne godine.