Naslovna Društvo Osveštani obnovljeni spomenici u Mokranju

Osveštani obnovljeni spomenici u Mokranju

334
0

U porti hrama Svete Trojice u Mokranju, podignutog daleke 1872. godine, osveštani su obnovljeni spomenici palim borcima u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Meštani Mokranja dobrovoljnim prilozima obnovili su dva svoja spomen obeležja koje je načeo zub vremena, spomenike poginulima u ratovima od 1912. do 1918. godine, koji je podignut 1922. godine, kao i  spomenik borcima palim za slobodu u Drugom svetskom ratu od 1941. do 1945, koji je podignut neposredno nakon oslobođenja.

Ovaj spomenički kompleks je i osveštan u prisustvu velikog broja meštana i gostiju u nedelju, 15. septembra.

“Zaboravljajući našu prošlost, nemamo korak sa svojom budućnošću”, rekao je Krsta Dinulović, koji je i inicirao akciju obnove ovih spomenika.

U okviru radova na obnovi ovih spomen obeležja, delovi spomenika koji su bili naročito oštećeni su restaurirani, ograda peskarena i ofarbana, a kompleks obložen granitom.

“Mokranje je procentualno u odnosu na broj stanovnika dalo izuzetno veliki broj žrtava u Prvom svetskom ratu. U vremenu kada se u svetu vrši revizija rezultata i efekata Prvog i Drugog svetskog rata, narod ovog sela čini veliku stvar, poštujući žrtve svojih meštana koji su dali svoje živote za slobodu”, rekao je, tom prilikom, Dragoljub Filipović, predsednik opštinske organizacije SUBNOR Negotin.