Naslovna Društvo Osveštan živopis Crkve Vaznesenja Gospodnjeg u Prahovu

Osveštan živopis Crkve Vaznesenja Gospodnjeg u Prahovu

171
0

Episkop timočki Ilarion osveštao je živopis u hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Prahovu. Tamošnju svetinju je oslikao Stanoje Bogićević, ikonopisac iz Jagodine.

Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki gospodin Ilarion služio je u nedelju 31. jula, kada Crkva proslavlja Svete oce prvih šest Vaseljenskih sabora, svetu arhijerejsku Liturgiju u hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Prahovu gde je obavio i osvećenje živopisa.

Episkopu su sasluživali protojereji – stavrofori Ranko Aleksić, Đorđe Jokić i Blagoje Tomić, protonamesnik Marjan Кerčulj i arhiđakon Ilija.

“Treba da znamo da je naš Bog ličnost, da znamo kada mu se molimo da nas On sluša kao Otac naš nebeski, da znamo kada se prekrstimo da to ne činimo tek reda radi već da se znamenujemo Časnim krstom sa pažnjom i mišlju da se osvećujemo tim silnim znamenjem od kog i demoni beže. Ali, takođe, treba da znamo da bi sila Časnog krsta ostala na nama potrebno je da naš život bude u skladu sa zapovestima Božjim, da ne budemo polovični u veri te da u Boga verujemo i da mu se molimo samo onda kada nam je potrebno nešto, a kada nam je sve potaman da ga lako zaboravimo. Treba da imamo na umu da se naša ljubav prema Bogu pokazuje kroz žrtvu, kroz trud u ispunjavanju njegovih zapovesti, kroz držanje Časnog posta , ispovest i pokajanje”, rekao je Episkop timočki Ilarion.

Živopis u ovom hramu oslikao je Stanoje Bogićević, ikonopisac  iz Jagodine koji je oslikao i crkve u Dušanovcu, Radujevcu i Srbovu, ali i više od 30 hramova i manastira širom Srbije, pa i Vladičanski dvor u Zaječaru, kao i Minhenski hram Svetog Jovana Vladimira, kralja srpskog.

“Zahvalio bih se  “Eliksir Prahovu” koji nam je u više navrata pomogao. Oni su donirali značajna sredstva za izradu hramovskih vrata i „presecanje“ crkve što je trajno rešilo pitanje vlage, koja se stvarala od podzemnih voda kada bi Dunav nadošao. Veliki zahvalnost dugujem i svim meštanima, a posebno onima koji su kao priložnici pomogli oslikavanje hrama”, kaže protojerej-stavrofor Ranko Aleksić.