Naslovna Društvo Osnovnoj školi “12. septembar” vredna donacija iz Osla koju su inicirale dve...

Osnovnoj školi “12. septembar” vredna donacija iz Osla koju su inicirale dve Negotinke

1074
0

Zahvaljujući Negotinkama Biljani Dragišić i Sanji Bošnjak, ali i Kolu srpskih sestara iz Osla i Kamernom horu “Vasilije Ostroški”, učenici Osnovne škole “12. septembar” iz Negotina dobili su računarsku opremu, koja im je znatno olakšala nastavu.

Hor „Vasilije Ostroški“ iz Osla, fotografija Hora

Kolo srpskih sestara „Sveta Petka“ iz Osla darivalo je Osnovnoj školi “12. septembar”  prenosnu interaktivnu tablu, dekstop računar, laptop, platno za projektor i multifunkcionan uređaj za štampanje, kopiranje i skeniranje, vredne oko 2.000 evra.

Donacija je u Negotin stigla, pre svih, zahvaljujući dvema Negotinkama, Biljani Dragišić i Sanji Bošnjak, aktivnim članicama Kola srpskih sestara u Oslu, ali i horistkinjama Kamernog hora „Sveti Vasilije Ostroški“ u norveškoj prestonici.

Baš je ovaj hor, koji postoji od 2017. a deluje pri Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Oslu, za učenike Osnovne škole „12. septembar“ u Negotinu, kao i za članove Udruženja za djecu i omladinu sa posebnim potrebama „Moja nada“  u Nevesinju, priredio nedavno humanitarni koncert.

Sav prihod od ovog koncerta, na kojem se Kamerni hor „Vasilije Ostroški“ vrlo uspešno i na zadovoljstvo prisutnih predstavio delima Stevana Mokranjca, ali i Čajkovskog, Kedrova, Bortnjanskog, Isidora Bajića i drugih, kao i delovima eseja Isidore Sekulić „Molitve iz topčiderske crkve“ koje su kazivali Biljana Dragišić, Andrej Zmijanac i Bojana Sovilj, doniran je negotinskoj školi i Udruženju „Moja nada“.

„Neizmerno smo zahvalni i našim Negotinkama koje su pokrenule ovu inicijativu, ali i Kolu srpskih sestara i Kamernom horu „Vasilije Ostroški“ na ovoj donaciji koja nam je bila preko potrebna“, kaže direktorka škole Snežana Marković i dodaje da nastavu u ovoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi pohađa 28 učenika u Negotinu i sedam u izdvojenom odeljenju u Kladovu.

Osnovna škola “12. septembar” nastavu realizuje kroz redovne, ali i brojne vannastavne aktivnosti o čemu svedoče i brojne nagrade na takmičenjima i konkursima. Nastava je prilagođena deci i njihovim sposobnostima, potrebama i mogućnostima, a realizuje se po programu IOP 2, izmenjenom u zavisnosti od individualnih potreba deteta.

U školi je, uz pomoć Centra za socijalni rad i stručne službe Zdravstvenog centra Negotin, oformljen i tim nastavnika za mapiranje dece sa smetnjama u razvoju na teritoriji opštine Negotin.

“Sve to nas obavezuje na dalji kvalitetniji rad, traganje za novim pristupima i idejama, kako bi smo svoju ljubav prema radu sa decom sproveli u praksi i postigli sveukupan razvoj njihove ličnosti. Škola ima punu podršku lokalne samouprave, ali i Doma “Stanko Paunović”, Školske uprave što nam omogućava da budemo u svemu jednaki i sa ostalim vaspitno obrazovnih institucijama”, navodi Snežana Marković.