Naslovna Društvo Osnovna škola „Vuk Karadžić“ u projektu „2000 digitalnih učionica“

Osnovna škola „Vuk Karadžić“ u projektu „2000 digitalnih učionica“

581
0

Naša najstarija vaspitno obrazovna ustanova, Osnovna škola „Vuk Karadžić“  našla se među 500 izabranih škola u Srbiji  koje će, do početka nove školske godine, dobiti digitalne učionice.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije i Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja u saradnji sa kabinetom premijerke Ane Brnabić i Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija obezbediće do 2. septembra za sve đake drugog, petog i šestog razreda u 500 škola Srbije, digitalne učionice.

U projektu „2000 digitalnih učionica“, čija je realizacija počela još prošle godine, uključeno je hiljadu učitelja i isto toliko nastavnika koji časove realizuju u petom razredu.

Jedina škola naše opština koja je uključena u ovaj projekat je Osnovna škola „Vuk Karadžić“ iz Negotina.

„Mi smo najstarija vaspitno obrazovna ustanova u opštini sa najvećim brojem đaka. Na pragu smo dva veka postojanja i tradicija je nešto na šta se oslanjamo, ali zaposleni u našoj školi su svesni nužnosti praćenja savremenih trendova i novina koje donosi digitalizacija. Drago nam je što smo baš mi izabrani da učestvujemo u ovom projektu, koji će sem savremenih nastavnih sredstava omugućiti edukaciju nastavnog kadra, novi pristup nastavi, u  kojoj se koristi digitalni interaktivni obrazovni materijal. Iz naše škole u projekat će se uključiti sedam nastavnika razredne nastave i šest nastavnika predmetne nastave”, kaže za NG Portal Dejan Kojčinović, direktor Osnovne škole „Vuk Karadžić”.

Aktivni učesnici ovog projekta digitalizacije nastave podelili su zaduženja, pa će tako Ministarstvo telekomunikacija uraditi internet mrežu do škola i unutar kabinata, a Ministarstvo prosvete brinuti o edukaciji  nastavnog kadra koji će se obučiti za rad u novim savremenim učionicama, ali i za korišćenje digitalnih obrazovnih materijala.

U pilot projekat  digitalizacije nastave ušlo je desetak škola Školske uprave Zaječar. Najviše  osnovnoškolskih ustanova je upravo iz Zaječara i Bora, a septemebar će u digitalizovanim učionicama dočekati i učenici drugog, petog i šestog razreda iz Kladova, Knjaževca, Sokobanje i OŠ „Vuk Karadžić” iz našeg grada.