Naslovna Društvo Osnovna škola “Vuk Karadžić” u edukativnoj kampanji “Zaštita za sve”

Osnovna škola “Vuk Karadžić” u edukativnoj kampanji “Zaštita za sve”

530
0

Osnovna škola “Vuk Karadžić” dobiće UV–indikator, specijalni merač sunčevog zračenja, zahvaljujući likovnim radovima učenika, koji su na konkursu” Dva lica sunca” osvojili 1500 evra.

Učiteljica Tatijana Trailović sa svojim prvacima

Zahvaljujući konkursu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva zdravlja, Fonda B92 i Eucerin Srbija, pokrenuta je edukativna kampanja “Zaštita za sve” u koju su bile uključene osnovne škole Srbije.

Posebna komisija odabrala je 20 škola kojima će donirati UV-indikator za merenje sunčevog zračenja vredna 1500 evra.

“Cilj ove edkukativne kampanje je podizanje svesti dece o odgovornom ponašanju na Suncu i zaštita od sunca”, kaže učiteljica Tatijana Trailović, učiteljica prvog razreda koja je sa svojim učenicima, na kreativan način likovnim izrazom pokazala kako se od sunca treba zaštititi, i zahvaljujući kojima je škola dobila aparat za merenje UV zračenja.

Nagrađeni radovi

“Na konkurs smo se prijavile učiteljica Dragana Aleksić i ja, prošle smo online obuku, a zatim na časovima sa učenicima razgovarale o pozitivnom uticaju sunčevih UV zračenja na zdravlje i da je svakodnevni kratkotrajan boravak na suncu dovoljan za stvaranje neophodnih količina vitamin D. Ali, ukazale smo i na opasnosti boravka na suncu, nošenju zaštitne odeće, naočara. Cilj je bio da učenike od najranijeg doba upoznamo kako da se zaštite od UV zračenja i da stečena znanja primene u životu “.

UV-indikator meri i očitava intezitet sunčevog zračenja i u školu stiže ovih dana. Škola je u obavezi, saznajemo od direktora škole Dejana Kojčinovića, da obezbedi tehničke uslove za montiranje aparata.

Učenici će u svakom trenutku moći da saznaju kako da se zaštite prilikom boravka na otvorenom, a informacije o bezbednosti boravka na suncu biće dostupne i gradu.