Naslovna Društvo Osnovna škola „Vuk Karadžić“ svečanom akademijom obeležila 194. rođendan

Osnovna škola „Vuk Karadžić“ svečanom akademijom obeležila 194. rođendan

420
0

Stotinak učenika i veliki broj prosvetnih radnika sinoć su pred negotinsku publiku doneli neobičnu antičku priču  i obeležili 194. rođendan škole.

Scenu negotinskog Doma kulture oživeli su kostimima, muzikom i glumom učenici naše najstarije osnovne škole, koji su publiku odveli u daleku prošlost. Grčka mitološka priča o bogatom kralju Midi bila je inspiracija nastavniku srpskog jezika Marku Kostiću, da antičku priču smesti u vreme sadašnje.

„Šekspir je rekao da je novac krupna stvar koja ljude čini sitnima. Mi smo upravo hteli da istaknemo tu najgoru ljudsku osobinu, a to je pohlepa. Osobina koja prožima sve pore ljudskoga društva. Čovek je prosto osuđen na to da se procenjuje kroz kupovnu moć. Mi smo večeras želeli da podsetimo naše sugrađane da ta potera za materijalnim, može dovesti čoveka da izgubi svoju dušu, dobro srce“, sa dosta uzbuđenja za NG portal govori Marko Kostić, pisac ovog neobičnog scenarija koji se latio i uloge režisera.

„Mi nismo želeli da donesemo didaktičku priču o pohlepi, već da kroz duhovitu fabulu smeštenu u antiku, ali sa snažnim i čestim aluzijama na savremeni trenutak, kažemo ponešto o velikim i večitim istinama i da se, naravno, zabavimo“.

Sem dramskog teksta, na koji nismo navikli, kada je obeležavanje godišnjice škole u pitanju, predstavu su bojili i drugačiji muzički tonovi.

„Muzika koju smo večeras slušali je muzika koja je obeležila neke periode mog života. Pesme sam pomalo nametnuo. Naišle su prvo na otpor, jer je drugačija, ali su svi kasnije tokom proba shvatili veličinu tih pesama . Ta muzika je u moje vreme bila mnogo manje dostupna, danas je do nje mnogo lakše doći, a deca nikada manje nisu znala o toj muzici“, ističe nastavnik srpskog jezika Marko Kostić.

Vreme dešavanja ove priče, antičko doba, kroz kostime i scenografiju dočarala je nastavnica likovne kulture Silvija Jovanović.

„Veliki broj ljudi nosi ovu priču. Tu su najpre deca koja su, videli ste, uživala u predstavi , ali i veliki broj kolega koji su doprineli da predstava punih 60 minuta drži pažnju publike. Kada učenici igraju antička dela, kada su posvećeni priči oni mnogo bolje shvataju ovakvo književno delo, od onog suvoparnog sa otežanim jezikom, ovakva predstava približava književnost deci“, ističe naš sagovornik Marko Kostić.