Naslovna Društvo Osnovna škola „Stevan Mokranjac“ u Kobišnici danas obeležava 154. rođendan

Osnovna škola „Stevan Mokranjac“ u Kobišnici danas obeležava 154. rođendan

294
0

Osnovana daleke 1867. godine Osnovna škola „Stevan Mokranjac“ u Kobišnici dočekala je, obrazovala i ispratila u život mnoge generacije đaka koji joj se rado povremeno vraćaju.

Više od 15 decenija Osnovna škola „Stevan Mokranjac“ u Kobišnici sa područnim odeljenjima obrazuje i vaspitava učenike koji znanja stiču u školskim klupama obrazovne institucije koja ima dugu tradiciju rada.

Školski zidovi pamte punije učionice đaka, a dvorište graju od koje su odzvanjali seoski sokaci ali su društvene okolnosti promenile izgled ne samo ove krajinske škole, već i naše cele opštine. Sa svim promenama zaposleni se uspešno bore već decenijama ne posustajući da deci pruže najbolje znanje i spreme za novu stepenicu u obrazovanju. Protekle dve godine bile su u znaku borbe za zdravlje i njegovo čuvanje pa su i školske aktivnosti bile usmerene na edukaciji učenika kako da brinu o sebi.

„Iza nas je teška godina koja nas je naterala da se zamislimo i zapitamo da li zaista znamo šta je zdrav život, koliko se trudimo da živimo zdravo, ali i da se podsetimo da smo mi jedini odgovorni za svoje zdravlje i da naš život zavisi isključivo od nas samih“, kaže Anđelka Balanesković, direktor Osnovne škole „Stevan Mokranjac“ u Kobišnici.

Obeležavanje 154. rođendana škole  upriličeno je shodno epidemiološkim  merama koje su još na snazi i koje su školske obaveze i školski život promenile.

“Mladost”, školski list učenika OŠ “Stevan Mokranjac”, Kobišnica

Kako je jednogodišnji život škole izgledao prikazano je u školskom listu „Mladost“, koji je posvećen zdravlju i zdravom životu. O neophodnoj fizičkoj aktivnosti za list piše Dragan Nemcanović, nastavnik fizičkog vaspitanja  koji ističe da  živeti zdravo znači izbegavati sve ono što može štetno delovati na zdravlje kao i biti umeren u svemu.

Kao što je važno vežbati telo, podjednako je važno vežbati i duh poručuje školski psiholog Vesna Stevanović i dodaje da  je potrebno da se svi potrudimo da živimo zdravo, čuvamo jedni druge, volimo, učimo dišemo punim plućima, čitamo, pevamo. Kako se treba pravilno hraniti, od koga hranu kupovati i šta je to  organska hrana  za list „Mladost „objašnjava  piše Ana Krstić Strinulović, nastavnica biologije.

Na stranicama školskog lista predstavljeni su uspesi učenika Osnovne škole „Stevan Mokranajc“ na takmičenjima, kao i radovi nagrađenih učenika na likovnom i literarnom konkursu. Čitaoci se mogu upoznati sa školskim aktivnostima kao i investicijama u protekloj godini, škola je dobila brži internet ali i novi dimnjak.

Posebno mesto u školskom listu zauzima i portret Jelene Popović, učenice osmog razreda, odlične učenice, višestruke pobednice na turnirima i na prvenstvima u stonom tenisu.

Čestitamo Dan škole učenicima i zaposlenima u Osnovnoj školi „Stevan Mokranjac“ u Kobišnici.