Naslovna Društvo Osnovna škola “Hajduk Veljko” u Štubiku obeležila 179. rođendan

Osnovna škola “Hajduk Veljko” u Štubiku obeležila 179. rođendan

379
0

Učenici i nastavnici Osnovne škole “Hajduk Veljko” u Štubiku proslavili su 179. rođendan svoje škole prigodnim umetničkim programom i svečanom sednicom.

Orila se pesma sa scene štubičkog Doma kulture učenika škole “Hajduk Veljko”, koji su u programom “U duhu tradicije” meštanima i gostima, ovog petka, 14. juna,  pokazali da su pravi čuvari igara i običaja ovog dela Negotinske krajine.

U autentičnim nošnjama, puni entuzijazma i želje da svoje kulturno nasleđe čuvaju za generacije koje tek stupaju u školske klupe, učenici svih razreda, uz podršku svojih nastavnika, dočarali su svakodnevni život meštana ovog sela iz prošlih decenija.

Folklorna sekcija škole predstavila je splet tradicionalnih igara iz različitih krajeva Srbije. Program prožet pesmama i usmeno sačuvanim običajima pokazao je da deca razumeju svoju istoriju, poštuju kulturno nasleđe koje im je ostavljeno na čuvanje i spremni su da ga prenose novim generacijama.

Učenici su tokom protekle nedelje svoju snagu pokazali na sportskim terenima uz gostovanje svojih vršnjaka iz Jabukovca i Urovice.

Svečana sednica škole održana je u u prostorijama škole i tom prilikom podeljene su nagrade i pohvale učenicima na literarnim i likovnim konkursima, kao i zahvalnice pojednicima, fondacijama, ustanovama i zaposlenima koji su pomogli školi.  Jubilarna nagrada je uručena Milici Stanojević za desetogodišnji rad.

Škola u Štubiku, koja se sprema za obeležavanje velikog jubileja 180 godina postojanja koji će obeležiti već sledećeg juna, danas obrazuje 99 učenika, a sa njima radi i o njima brine 36 zaposlenih u matičnoj školi u Štubiku i područnim odeljenjima u Malajnici, Plavni i na Turiji.