Naslovna Društvo Osnovna škola „Branko Radičević“ u projektu „Škole za 21. vek“

Osnovna škola „Branko Radičević“ u projektu „Škole za 21. vek“

474
0

Trogodišnji obrazovni projekat „Škole za 21.vek“, koji sprovodi Britanski savet i nadležne obrazovne institucije, za cilj ima sticanje veština kritičkog mišljenja i rešavanje problema kod učenika uzrasta od 10 do 15 godina.

Foto: OŠ „Branko Radičević“

Pored sticanja veština kritičkog mišljenja i rešavanja problema, učenici će predviđenim ciljevima projekta „Škole za 21.vek“, usvojiti praktične veštine programiranja, ali i imati priliku za njihovo usavršavanje kroz programiranje mikro:bit.

U okviru ovog projekta učenici i nastavnici Osnovne škole „Branko Radičević“ održali su tribinu pod nazivom „Globalni : mit – Globalno zagrevanje – mit ili stvarnost“. Veliki broj učesnika razgovarao je o klimatskim promenama primenom programiranja.

Tribini je predhodila poseta lokalnoj Meteorološkoj stanici u Negotinu gde su se učenici upoznali sa različitim meteorološkim merenjima, a zatim na času informatike sa nastavnikom Draganom Đukićem programirali uređaj mikro:bit za meteorološka merenja i izradili mini meteorološku stanicu u školi.

Foto: OŠ „Branko Radičević“

Tribina, koju su organizovali članovi Tima projekta u okviru programa „Škole za 21. vek“ nastavnici Dragan Đukić, Vesna Prvulović i Kristina Jovanović, kao i učenici Milica Jevremović i Stefan Tomić, bila je prilika da o globalnom zagrrevanju i presudnom ljudskom faktoru i prirodnom toku ciklusa u prirodi razgovaraju nastavnici iz osnovnih i srednjih škola naše opštine kao i učenici osmog razreda škole domaćina.

Gosti tribine bili su nastavnici biologije: Ana Strinulović, Jasmina Luković, Jasna Krstić, Biljana Stojanović, Draginja Trnkić, Jelena Jovanović, Danilo Petrović, predsednik Ekološkog udruženja „Badem“, kao i ekolog Ivan Todosijević, predsednik Ekološkog udruženja „Preporod“ i profesor geografije Zoran Radojčić.