Naslovna Društvo Osnovna škola „Branko Radičević“ slavi 39. rođendan

Osnovna škola „Branko Radičević“ slavi 39. rođendan

373
0

Osnovna škola „Branko Radičević“ sa radom je počela 1983. godine kao najmlađa vaspitno obrazovna ustanova u našoj opštini. Nakon skoro četiri decenija postojanja i rada, škola predstavlja modernu obrazovnu instituciju koja edukuje učenike spremne da odgovore izazovima obrazovanja danas.

Od samog osnivanja Osnovna škola „Branko Radičević“ je po spremnosti da odgovori na izazove koje su reforme obrazovanja donele, ponela epitet drugačije i moderne škole. Danas naša najmlađa obrazovna ustanova u opštini aktivnim učešćem učenika i nastavnika kroz redovnu nastavu, sekcije i vannastavne aktivnosti realizuje projekte u različitim oblastima.

U okviru projekta „Uloga učenika u zaštiti životne sredine“ a pod sloganom „Umetnost reciklaže“ učenici i nastavnici su kroz predstavu „Halo svete, halo svete, i ja sam sa ove planete“ poslali poruku da je očuvanje životne okoline jedan od najvažnijih zadataka koji se stavlja pred generacije koje dolaze.

Muzika je obeležila mnoge godine postojanja i rada ove škole što je ostavljalo i poseban pečat na školske priredbe koje su bile uvek drugačije. Tako je i ovogodišnja svečarska priredba, koja je deo velikog projekta, bila vizuelno i muzički drugačija, iako predstavljena u uslovima koje epidemiološka situacija nalaže, virtuelno.

Još dva projekta su obeležila ovu školsku godinu u školi „Branko Radičević“. Jedan od njih nosi naziv „Deca Srbije“, a drugi „Nove ekonomske mogućnosti za povratnike i ugrožene kategorije građana u južnoj i istočnoj Srbiji“.

„Učešće u više projekata u školskoj 2021/2022. godini omogućilo je učenicima  da pokažu svu svoju kreativnost  i različite druge vrste umeća u različitim oblastima: muzici, zaštiti životne sredine, multikulturalnosti. Nisu izostali ni uspesi na različitim takmičenjima i plasmani na više nivoe takmičenja, počev od matematike, fizike, hemije, atletike i šaha do engleskog i srpskog jezika,  informatike i računarstva“, kaže Marija Dumitrašković, direktor Osnovne škole „Branko Radičević“.

Zgode iz đačkog života često su zapisane u spomenarima ili pismenim zadacima na času srpskog jezika ali deo ostane i na stranicama učeničkog lista.

Školski list učenika Osnovne škole „Branko Radičević“ pod nazivom „Uranak“ doživeo je svoj 29 broj. Čitaoci u online izdanju mogu saznati kako danas izgledaju priče iz školskog života ali i upoznati prošlogodišnjeg učenika generacije Marka Urukovića. Ljubitelji umetnosti mogu uživati u nagrađenim literarnim i likovnim radovima.