Naslovna Društvo Osnovna škola „Branko Radičević“ danas slavi rođendan

Osnovna škola „Branko Radičević“ danas slavi rođendan

556
0

Najmlađa obrazovna ustanova u gradu, osnovana 1982. godine, Osnovna škola „Branko Radičević“ danas u specifičnim uslovima, kada su još uvek na snazi pandemijske mere zbog korona virusa, obeležava dvoj dan.

Učenici i zaposleni u  našoj najmlađoj osnovnoj školi u posebnom raspoloženju i izmenjenim uslovima rada zbog mera donetih zbog korona virusa, a koje su na snazi su već godinu dana, obeležavaju svoj dan škole slaveći i dan rođenja slavnog srpskog pesnika, Branka Radičevića, čije ima škola nosi.

Izgradnja modernog školskog zdanja počela je 1980. godine, a prvi učenici nastavu su počeli da slušaju dve godine kasnije. Škola je prvobitno nosila naziv „Josip Broz Tito“, sve do 1993. godine kada, na inicijativu zaposlenih, dobija ime književnika Branka Radičevića. Pesniku su 28 godina u čast pripremane priredbe, pravi mali školski mjuzikli, i na sceni negotinskog doma kulture okupljale veliki broj dece, učitelja i nastavnika. Škola je danima disala posebnom svečarskom atmosferom sumirajući rezultate takmičenja, uspeha učenika i nastavnika.

„Danas dan škole dočekujemo u posebnom raspoloženju. Učenici su sa svojim nastavnicima mentorima prošle godine u ovo vreme tek hvatali zalet u novoj sezoni takmičenja, nižući uspeh za uspehom, pandemija izazvana korona virusom je sve prekinula. U vreme kada je trebalo da se putuje, nižu dobre ocene, sprema matura…sve je stalo. Činilo se da neće potrajati, ali jeste“, kaže za NG Portal Marija Dumitrašković, direktor Osnovne škole „Branko Radičević“, ističući da su u novim, teškim uslovima učenici i nastavnici smogli snage da nastave realizaciju nastave u novom, digitalnom okruženju.

Prošlogodišnjim martovskim zatvaranjem i uvođenjem karantina prekinut je školski život. Utihnule su učionice, hodnici, školska dvorišta. Po prvi put školski list „Uranak“  nije bio u rukama đaka i nastavnika.

Ove školske godine, u susret jubileju, 40 godina rada i postojanja, pred bivšim i sadašnjim učenicima i zaposlenima je dvobroj koji na svojim stranicama donosi priče iz školskog života.

„Dvobroj školskog lista „Uranak“ predstavlja naš pokušaj da i u ovim teškim momentima uhvatimo i od zaborava sačuvamo tu iskru optimizma i radosti koju nose najviše deca i da za neke nove generacije zabeležimo kako nam je bilo u vreme pandemije kovida-19. Želja nam je da pokažemo da škola nastavlja da živi, da se projekti i takmičenja i dalje nižu, možda ne u onom obimu u kojem su bili pre pandemije, ali smo nastavili da se trudimo, da učimo i da zajedno savladavamo prepreke“, kaže direktor Marija Dumitrašković.

Izmenjeni uslovi rada u školi, nastava na daljinu, maske kao obaveza koja je još uvek na snazi i koja se poštuje, fizička distanca – mere su koje su osnovci prihvatili i poštuju. Početak ove školske godine bio je najteži čini se za najmlađe učenike, prvake.

„Još uvek nam je čudno to što prvaci nisu do sada upoznali svoje drugare iz druge grupe, što su odeljenja podeljena, što se krećemo sa maskama i što moramo da se držimo podalje jedan od drugog. Zbog maski više ne vidimo dečije osmehe, ali vidimo da im se oči smeju i to je ono što nam daje snagu i drži u nadi da će se ova situacija promeniti i da će doći momenat kada će se vratiti na staro“, kaže za naš portal  Marija Dumitrašković, direktor  Osnovne škole “Branko Radičević” sa nadom da će već sledeći rođendan škola proslaviti onako kako je  činila svih predhodnih godina, u školi koja odzvanja dečijom grajom, pesmom, igrom i optimizmom.

Učenicima i zaposlenima u Osnovnoj školi “Branko Radičević” čestitamo dan škole!