Naslovna Društvo Osnovna škola  „12. septembar“ u Negotinu obeležila 51. rođendan

Osnovna škola  „12. septembar“ u Negotinu obeležila 51. rođendan

711
0

Osnovna škola „12. septembar“ obeležila je danas 51 godinu postojanja i rada programom koji su pripremili nastavnici i učenici ove škole.

Obrazovanje dece po posebnom programu počelo je davnih šezdesetih godina u prostorijama Osnovne škole „Vuk Karadžić“. Program je tada bio namenjen deci sa smetnjama u razvoju. Već 1968. godine izgrađena je školska zgrada, u kojoj se i danas odvija nastava, a škola dobija naziv „12. septembar“.

„Tokom svih ovih dana, sve škole pa i naša pretrpele su i reforme i razne promene. ProsvEtne radnike je u radu vodio entuzijazam. Od kada je uvedenA inkluzija učenici od prvog do osmog razreda rade po prilagođenom programu u zavisnosti od njihovih mogućnosti, potreba i sposobnosti. Svi učenici rade po IOP-u 2, a mi očekujemo i promene u zakonu koje bi donele prilagođeni program ovOj deci“, kaže za NG Portal direktorka škole Snežana Marković.

U matičnoj školi u Negotinu i područnom odeljenju u Kladovu trenutno se školuje 38 učenika. Ovih dana, po rečima direktorke Snežane Marković, očekuju priliv novih đaka iz redovnih škola. Upisu je svakako, ističe ona, doprineo projekat pokrenut pre dve godine, koji se odnosi na mapiranje dece kojoj je neophodna pomoć u radu.

Današnja svečanost, koju su programom uveličali nastavnici i učenici škole, bila je prilika da se nagrade zaposleni koji obeležavaju jubilarne godine rada. Za trideset godina rada nagrade su dobile Snežana Bigović i Ivana Svetozarević.

Zahvalnice su danas dobili i učenici osnovnih škola koji su likovnim i literarnim radovima na konkursu pokazali svoju kreativnost.

Kolektiv škole zahvalilo se lokalnoj samoupravi, Domu Stanko Paunović, „Elixiru“ Prahovo, „Đerdapu dva“ i pojedincima  na podršci u radu, kao i obrazovnim i ustanovama u kulturi sa kojima škola „12.septembar“ ima dobru saradnju.

Učenicima i kolektivu Osnovne škole „12.septembar“ čestitamo Dan škole!