Naslovna Politika Osnovan Opštinski odbor Pokreta Vlaha Srbije u Negotinu

Osnovan Opštinski odbor Pokreta Vlaha Srbije u Negotinu

1394
0

U prisustvu čelnika i funkcionera Pokreta Vlaha Srbije u Negotinu je osnovan Opštinski odbor ovog manjinskog pokreta.

Za predsednika Pokreta Vlaha Srbije na osnivačkoj skupštini, održanoj u Negotinu, izabran je Miloje Dimiresković, dosadašnji poverenik, a za zamenika Nedim Hadžiahmetović.

„Prestanak asimilacije, podizanje nacionalne svesti su naši prioritetni zadaci. Imamo toliko Vlaha, a toliko se njih malo izjašnjava. Ide Popis stanovništva, idu izbori za Nacionalni savet Vlaha i prilika je da se ljudi oglase, kažu ko su. Mi smo nacionalna manjina koja nema svoju maticu, osim Srbije, zajedno smo sa Srbima pravili ovu državu. Priznajemo sve legitimno izabrane vlasti Srbije, nemamo nameru da se bavimo politikanstvom već isključivo da budemo konstruktivni“, kaže Miloje Dimiresković, predsednik Opštinskog odbora Pokreta Vlaha Srbije u Negotinu.

Osnivačkoj skupštini prisustvovao je i Vladimir Ugrinović, predsednik Pokreta Vlaha Srbije koji je još jednom ponovio da ova organizacija nastoji da ujedini sve Vlahe zarad istog cilja „poboljšanje Vlaške nacionalne zajednice“, kao i predsednici i predstavnici odbora Pokreta Vlaha Srbije gradova i opština u okruženju.

„Pokret Vlaha Srbije formirao je svoje opštinske okruge u tri okruga u istočnoj Srbiji, a uskoro ćemo zaokružiti celu istočnu Srbiju. Predstavljamo, zaista, jednu krovnu organizaciju Vlaha i vlaške zajednice. Ono čime se mi dičimo je da je za tako kratko vreme prišlo jako puno ljudi. Uskoro ćemo formirati odbor i u Beogradu što nijedna, da tako kažemo „vlaška priča“, do sada nije uradila“, istakao je Ugrinović.