Naslovna Društvo Osmaci na probnoj proveri znanja završnog ispita

Osmaci na probnoj proveri znanja završnog ispita

224
0

Dvodnevnim testiranjem znanja iz srpskog jezika, matematike i pet predmeta u okviru kombinovanog testa osmaci iz cele Srbije pripremiće se za polaganje završnog ispita na kraju osnovnoškolskog obrazovanja.

Sa jednog od ranijih polaganja završnih ispita u OŠ „Branko Radičević“

Polaganjem testa iz matemtaike u petak 9. aprila u 13 sati u svim osnovnim školama u Srbiji počinje proba male mature za učenike osmog razreda.

Već sutradan, u subotu 10. aprila u 9 sati, đaci će polagati test iz srpskog jezika. Istoga dana osmaci će od 11 sati i 30 minuta rešavati i kombinovani test koji sadrži pitanja iz pet predmeta: biologije, hemije, fizike, istorije i geografije.

Učenici će test rešavati 120 minuta pod posebnim epidemiološkim uslovima a najvažniji uslov koji škole moraju da ispune je da u učionici ne sme da bude više od 15 učenika.

Probni  završni ispit sem provere znanja za cilj ima, kako ističu u Ministarstvu prosvete, vernu simulaciju same procedure ispita a podrazumeva vreme dolaska na ispit, donošenje neophodnog školskog pribora, poštovanje pravila na samom završnom ispitu i nakon rešavanja testa.

Probno testiranje će na ispit staviti i prosvetne radnike koji će dežurati, ali i odeljenske starešine, supervizore…

„Cilj organizovanja probnog završnog ispita je i provera koliko su učenici u ovom trenutku spremni za završni ispit i na čemu treba raditi u narednom periodu“, ističu u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.