Naslovna Kultura Događaji Osma „Vesela čaršija“ prizvala duh starog i drugačijeg Negotina

Osma „Vesela čaršija“ prizvala duh starog i drugačijeg Negotina [Foto]

750
0

Sneg i niske temperature nisu uspele da pokvare raspoloženje Negotinaca koji su se po osmi put odazvali pozivu organizatora da na Bogojavljenje ožive uspomenu na jednu od najstarijih trgovačko-zanatskih ulica u Negotinu.

Sneg je, doduše, učesnike tradicionalnog programa „Vesele čaršije“ uveo u bioskop, na Malu scenu Doma kulture. Uz pozdravnu pesmu „Negotine grade“, koju je za Etno grupu „Klasje“ Osnovne škole „Vuk Karadžić“, stožera Dušice Đurđić, komponovao Saša T. Grujić, koji je sinoć i dirigovao ovim malim horom, otpočela je ovogodišnja turističko-kulturna manifestacija, koja se u našem gradu organizuje već osam godina.

Etno grupa „Klasje“ i Saša T.Grujić

Najstariju negotinsku osnovnu školu, osim „Klasja“ predstavio je i Filip Stojisavljević, pesnik, recitator, učenik četvrtog razreda.

Merlina Selenić, zamenik predsednika opštine Negotin

„Zahvaljujući turističko-kulturnoj manifestaciji „Vesela čaršija“ oživeli smo sećanja na naše sugrađane koji su u minulim vremenima učinili da naša varoš poprimi izgled prave gospodske varoši. Drago mi je što smo u prilici i ove godine da se družimo na veliki praznik Bogojavljenje, kada negotinska čaršija poprima duh starih vremena“, istakla je Merlina Selenić, zamenik predsednika opštine Negotin.

Učenici Osnovne škole „Vera Radosavljević“

Na Maloj sceni Doma kulture „Stevan Mokranjac“, koji je uz Turističku organizaciju opštine Negotin organizator „Vesele čaršije“, nastupili su i recitatori Osnovne škole „Vera Radosavljević“: Laura i Leonora Savić, Lara Nikolić, Borko Veselinov i Filip Radisavljević, učenici trećeg razreda učiteljice Marije Dženovljanović.

Učenice OŠ „Branko Radičević“

Nastupile su i Teodora Pavlić i Marinela Srbljak, učenice trećeg razreda Osnovne škole “Branko Radičević” iz odeljenja učiteljice Kristine Jovanović, koje su otpevale pesmu “Uvek divan dan”.

Vokalni sastav Umetničke škole „Stevan Mokranjac“

„Vojvođanskim pesmama“ Ljubomira Bošnjakovića predstavio se Vokalni sastav Umetničke škole „Stevan Mokranjac“, koji pored profesora Ružice Rajković čine i Anita Dobrić, Jelena Dragomirović, Nena Đurić, Natalija Njegušić i Nevena Sekulić.

Instrumentalisti i profesori UŠ „Stevan Mokranjac“ obojili veče klasikom, latino ritmom, džezom…

Klasičnim kompozicijama, ali i delima latino ritma, džeza i starogradske muzike, ovogodišnji program obojili su i učenici sa odseka trube David Surdanović, Nemanja Lukić i Gabrijel Krstić, ali i profesori Umetničke škole Stefan Nikolić (harmonika, perkusije), Danilo Perković (klavijature), Predrag Tasić (truba) i Jovan Delić (truba).

Sanja Radosavljević, muzejski pedagog Muzeja Krajine

Sećanje na knez Mihailovu ulicu u Negotinu, koja je do 1858. imala 47 dućana i radionica sa 20 različitih zanata, a pola veka kasnije 257 majstora i preko 27 zanata u više od 60 dućana, oživela je Sanja Radosavljević, muzejski pedagog Muzeja Krajine, ovogodišnji besednik i hroničar.

“Čaršija je uvek bila čista, sredinom kaldrmisana, dok su sa strane bili betonski trotoari. Pazarnim danima sredom i subotom, čaršija je bila puna sveta, pa su i radnje bile otvorene celog dana. Najviše je bilo ćurčijskih radnji. Ćurčije su prerađivale domaću kožu kupljenu od građana i seljaka. Štavili su je kod svojih kuća, bojili je i od nje izrađivali male šubare, takozvane bugarke ili velike bele i crne, takozvane ungurjanske, ali i kožuhe sa lepim kožnim ukrasima ili kopčama i dugmadima”, istakla je Sanja Radosavljević.

Duvački orkestar „Hajduk Veljko“

Paralelno uz program na Maloj sceni Doma kulture, u Knez Mihailovoj ulici, sa njenih 255 kućnih brojeva, vlasnici radnji i lokala, ugostili su brojne Negotince, kojima hladno vreme i jaka susnežica nisu pokvarile dobro raspoloženje.

Točilo se kuvano vino i rakija, služili tradicionalni mezetluci, deca su se sladila ušećerenim jabukama, lulicama i lizalicama, delili su se baloni i liciderska srca, a svi zajedno su uživali u majstorskim bravurama Duvačkog orkestra “Hajduk Veljko” pod upravom Braneta Jovanovića.

“Nekadašnja stara čaršija, imala je poseban duh, ali pred naletom vremena nestali su dućani i mehane zajedno sa svojim vlasnicima odnoseći čitavu jednu prošlost i tradiciju. Manifestacijom “Vesela čaršija” organizatori su želeli da ožive uspomenu, sačuvaju priče koje su dale pečat tom vremenu, na život i ambijent koji je vladao u jednom drugačijem Negotinu”, podseća Sanja Radosavljević, muzejski pedagog negotinskog Muzeja Krajine.