Naslovna Politika Osam nacionalnih manjina u Negotinu sa ukupno 3.307 birača

Osam nacionalnih manjina u Negotinu sa ukupno 3.307 birača

520
0

U Poseban birački spisak u opštini Negotin upisano je 3.307 birača osam nacionalnih manjina. Najbrojniji su Vlasi, njih 2.547.

Foto: I. Mitrović

Druga po brojnosti, sudeći po broju birača upisanih u Poseban birački spisak, je rumunska nacionalna manjina sa 579 birača, a treća romska sa 128 upisanih.

U poseban birački spisak upisano je i 45 Bugara, petoro Slovenaca i po jedan pripadnik albanske, rusinske i slovačke nacionalne manjine.

Vlasi, njih 2.547 biraće između dve izborne liste: Vlasi za Srbiju i Udruženje “Gergina” Negotin – Primarijus dr Siniša Čelojević.

Prvu predvodi aktuelni predsednik opštine Kučevo, Novica Janošević, a jedini kandidat iz opštine Negotin je Đorđe Raducić, poljoprivrednik iz Dupljana, na drugoj, čiji je nosilac i prvi na listi Siniša Čelojević, dr specijalista-ginekolog je od 23 kandidata za Nacionalni savet vlaške nacionalne manjine čak 11 njih iz opštine Negotin.

Za izbore za Nacionalni savet romske nacionalne manjine proglašeno je pet izbornih listi, na kojima nema kandidata iz Negotina, ali ima iz Zaječara i Knjaževca.

Proglašene su liste: „Sveevropski romski pokret“, „Romi odlučno za Srbiju“, „Respekt za Rome – Vladan Stanojević“, Savez društava Roma Republike Srbije „Složno i zajedno za bolje sutra Roma“ i lista Ujedinjena partija Roma – Jekutni Partija Romani.

I za izbore za Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine proglašene su četiri liste: Rumunska lista – Dr Jon Omoran Lista Româneascâ –dr Ion Omoran“, Snaga Rumuna –  Tihan Matasarević Puterea Românilor-Tihan Matasarevici, na kojoj je treća na listi Svetlana Ilić, medicinska sestra iz Negotina. Na ovoj listi ima i kandidata iz Kladova i Majdanpeka.

Proglašene su i liste: “Čast i dostojanstvo za Rumune – Daniel Petrović Cinste și demnitate pentru Români – Daniel Petrovici” i “Rumunsko bratstvo – Frația româneascâ”, na kojoj su, između ostalih i kandidati iz Bora, Kladova, Boljevca, Majdanpeka, Zaječara.

Na izbornim listama za nacionalne savete albanske, bugarske, rusinske, slovačke i slovenačke nacionalne manjine nema kandidata iz opštine Negotin, niti iz drugih opština Borskog i Zaječarskog okruga.