Naslovna Društvo OŠ ”Vera Radosavljević” na gradskom trgu manifestacijom “Jezičarenje” obeležila Evropski dan...

OŠ ”Vera Radosavljević” na gradskom trgu manifestacijom “Jezičarenje” obeležila Evropski dan jezika

426
0

Muzički paviljon  u centru grada učenici Osnovne škole „Vera Radosavljević” obojili su zastavama zemalja starog kontinenta i zvucima tradicionalnih pesama evropskih zemalja.

Evropska manifestacija koja čuva jezike starog kontinenta obeležava se od 2001. godine različitim kulturnim događajima.

U Osnovnoj školi “Vera Radosavaljević“  Evropski dan jezika se slavi već nekoliko godina, a ove, po prvi put, obeležen je na gradskom trgu.

“Predstavili smo prolaznicima i publici koliko učenici i mi nastavnici  poznajemo jezike našeg kontinenta, ne samo one koje izučavamo u školi, već i ostale. Danas ste u prilici da na našem štandu pogledate replike istorijskih građevina Engleske, ali i da popijete sa nama čaj uz slatkiše i budete na trenutak Englez“, ovako nas je na događaj pozvala nastavica engleskog jezika Suzana Spasovski.

“Cilj nam je da deca upoznaju različite kulture, jezike i da ukažemo na značaj različitosti i njihovo prihvatanje. Zaista nam nije bilo teško da danas budemo sa decom na trgu. Cela škola učestvuje u realizaciji projekta. Naravno zahvalnost dugujemo i roditeljima”, kaže za NG portal Olivera Mihajlović, nastavnik srpskog jezika.

Gosti manifestacije bili su učenici gradskih škola, kao i deca vrtića i nisu krili svoju radosti i  znatiželju jer su ih učenici kostimima, muzikom i znanjem u kvizu vodili kroz zemlje Evrope.

“Grčka je najčešća destinacija letnjih putovanja pa smo želeli da ovu zemlju bolje upoznamo. Na štandu su masline, školjke i naravno kostimi koji asociraju na Grčku”, kaže Jovana Mladenović, učiteljica, koja nas je nakratko odvela na omiljenu turističku  letnju destinaciju.

Među evropskim štandovima na Jezičarenju, i srpski, koji obiluje, kaže Sanja Ilić, nastavnik srpskog jezika, autentičnim predmetima i voćem naše zemlje, ali i našeg kraja.

“Tu su tradicionalni srpski instrumenti i predmeti, kao što su drvene činije, kašike, jabuke i dunje koje svojom bojom dočaravaju jesen. Učenici su bili u prilici da mnogo toga nauče o našoj zemlji, kao i zemljama Evrope.“

Negotin je ove godine dečijom maštom i  trudom nastavnika pokazao da je deo velike evropske porodice i da svoj, ali i jezike drugih naroda čuva na najlepši način.