Naslovna Društvo OŠ “Vera Radosavljević“: Lektira je ponovo u modi        

OŠ “Vera Radosavljević“: Lektira je ponovo u modi        

543
0

Približiti knjigu svakom đaku, ideja je kojom su se vodile nastavnice u Osnovnoj školi „Vera Radosavljević“ i u školskom holu napravile izložbu najčitanijih, najnovijih naslova ali i knjiga iz prve polovine 20. veka.

Među teškim zadacima koje je pred nastavnike stavio novi vek: društvene mreže, digitalizaciju knjiga, brzu dostupnost svih informacijama, možda je (ne)čitanje najveći jer sa sobom nosi velike posledice napredovanja ne samo u učenju već i sazrevanju.

U Osnovnoj školi „Vera Radosavljević“ je upravo iz ovog problema nastala ideja Olivere Mihajlović, nastavnice srpskog jezika i književnosti i Dejane Nikolić, bibliotekarke, da učenicima približi knjigu, lektiru.

„Na časovima obrade lektire, deca su radila na jedan malo drugačiji, kreativniji način. Urađeni su panoi obrađenih lektira i iskoristila sam nešto što sam našla od svojih kolega, istražujući blogove  i sajtove namenjene srpskom jeziku i književnosti, da se lektira ne bi samo svodila na prepričavanje i analizu. Shvatila sam da je najvažniji zadatak motivacija, da oni zavole čitanje. Uspela sam u tome, jer su deca, pre svega, kroz zadatke: “Lektira iz kesice”, “Pismo”, “Dramatizacija”, “Novinarsko izveštavanje” ili “Debata” na kojoj su branili svoje stavove, vrate lektiru u svakodnevni život, ne kao nametnutu obavezu“, počinje priču za NG Portal Olivera Mihajlović, nastavnicakoja se potrudila da deca ponovo zavole knjigu, da sa njom putuju, istražuju, sanjaju.

„Deca su se odlično snašla. U jednom odeljenju  su svi uradili zadatak “Lektira iz kesice” a najveću pažnju sam dobila od učenika od kojih to nisam očekivala i koji do sada nisu bili aktivni. Naravno da je “Mali princ” privukao najviše pažnje pa je i na ovoj našoj izložbi najviše predmeta – asocijacija vezanih za ovo delo. Đake danas interesuju knjige novijeg datuma koje su skoro napisane i izdate i tematika je približna njihovom životu i uzrastu. To nisu knjige koje se mogu pohvaliti nekim obimom, ali je tematika bliska  učenicima i nosi odlične poruke, recimo „Agi i Ema“ Igora Kolarova ili  „Moj deka je bio trešnja“ Anđele Naneti”, ističe nastavnica Olivera Mihalović.

Nastavnik, veli ona, mora da radi na sebi i da se menja.

“Nastavnik  celog života uči i mora da isprati sve promene, naročito ta lektira koja se godinama svodila na puko prepisivanje sa gotovih sajtova. Ja uvek polazim od toga kako bih se ja osećala kao učenik u mojoj učionici, u njihovim cipelama.“

Knjige sa polica školske biblioteke, počele su novi život i postale su još bliže učenicima jer ih je bibliotekarka Dejana Nikolić izložila u školskom hodniku i potrudila se da budu još dostupnije.

„Biblioteka  ne raspolože velikim brojem knjiga ali smo se nastavnica Olivera Mihajlović i ja potrudile da ono što ona obrađuje na času i ono što je na policama biblioteke izložimo. Decu jako interesuju novi naslovi, knjige novijeg datuma, gledaju korice, ali prelistaju i stranice. Ono što moram da skrenem pažnju jeste da ova biblioteka ima naslove od pre Drugog svetskog rata.  Deca su na ovoj izložbi prvo prišla tim knjigama ali smo ih zamolili da ih ne listaju da se ne bi raspale. Vrata naše školske biblioteke najčešće otvaraju mlađi učenici, oni koriste prostor da nešto nacrtaju, ostave poruku. Često se konsultuju šta pročitati, zajedno listamo knjige“, kaže Dejana Nikolić, bibliotekarka Osnovne škole „Vera Radosavljević“, koja je zajedno sa nastavnicom Oliverom Mihajlović vratila knjigu deci i od nje napravila dobar modni detalj.


Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.